Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Следим ситуацията всяка минута". 26 са жертвите на новия вирус в Китай


34 души са излекувани и вече са изписани от болница
34 души са излекувани и вече са изписани от болница

Двайсет и шест са вече починалите в Китай от новия коронавирус (2019-nCoV), предадоха световните агенции, като се позоваха на данни на властите. Броят на заразените в страната е достигнал 849.

177 пациенти са в тежко състояние, a 34 са излекувани и вече са изписани от болница.

В четвъртък беше потвърден първият смъртен случай извън централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан тръгна заразата в края на миналата година. Той е бил регистриран в северната провинция Хъбей, която граничи с Пекин.

До момента китайските власти поставиха под карантина най-малко осем града с общо население от около 25 милиона жители в безпрецедентен опит да спрат разпространението на смъртоносния вирус в периода около Лунната нова година, когато пътуват милиони хора.

Япония и Виетнам междувременно потвърдиха по два случая на заразата на своя територия. Съединените щати съобщиха за втори възможен случай. Мъж в Тексас, който дошъл от Ухан, има симптоми на заразата, предаде БТА. Кувейт ще подлага на проверка с термален скенер всички пътници, пристигащи от държави, засегнати от вирусa.

Новият вирус се появи в Ухан в края на миналата година и се разпространи в други китайски градове, сред които столицата Пекин и мегаполисът Шанхай, специалните административни райони Хонконг и Макао, както и в Съединените щати, Тайван, Тайланд, Южна Корея, Япония, Филипините, Сингапур и Виетнам.

Междувременно Световната здравна организация обяви, че новият коронавирус все още не представлява международна извънредна ситуация, но развитието му се следи "всяка минута", предаде Ройтерс.

"Не правете грешка, в Китай има извънредна ситуация", каза директорът на организацията на пресконференция в централата на институцията в Женева. "Това още не е станало извънредна ситуация в световен мащаб, но може да се превърне в такава".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG