Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици излязоха на протест срещу горенето на боклука и водната криза в Перник


Стотици граждани излязоха в центъра на София и скандираха "Оставка" и "Мафия" под прозорците на Министерския съвет
Стотици граждани излязоха в центъра на София и скандираха "Оставка" и "Мафия" под прозорците на Министерския съвет

Стотици се събраха в София на протест срещу горенето на боклука и водната криза в Перник. Към него се присъединиха хора от миньорския град, както и от Бобов дол, съобщи бТВ.

„Причините (за протеста – бел.ред.) са липса на вода в Перник и Пернишко. Липса на поета отговорност, до този момент, липса на бързи и адекватни решения за решаване на проблема с безводието“, заяви пред бТВ една от организаторите на протеста на перничани Камелия Радева. Протестиращите, облечени в жълти жилетки, искат оставката на премиера Бойко Борисов,министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, нейните заместници, както и заместник-министрите на околната среда и водите.

Изчезващата вода в язовир "Студена"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Перник е на режим от ноември насам, но въпреки това водата в язовир „Студена“ продължава да спада. Кризата е съпътствана и от множество аварии, при които водоподаването бива цялостно прекъсвано. Пред „Свободна Европа“ жители на града разказаха, че има райони като луксозното селище „Делта хил“, в което водата не е била спирана изобщо.

Очаква се мъртвият обем на язовир „Студена“ да бъде достигнат в рамките на месец, докато планът на правителството до града да бъде прокарана вода от язовир „Белмекен“ няма да бъде осъществен за поне 40 дни.

Към съботното шествие на перничани се присъединиха жители на Бобов дол, които протестираха срещу горенето на отпадъци и действията на местния ТЕЦ. Протестиращите твърдят, че въпреки отнетото в петък разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци тази дейност не е била преустановена.

„Пътуваме от Дупница за Бобов дол и минаваме през голямо село, където се намира ТЕЦ-а. Миризмите се ужасни и димът е черен“, каза протестираща жена пред бТВ. Хората от Бобов дол са екипирани с противогази и издигат плакати с надписи „Искаме въздух и вода, а не боклуци“, „Smoke on the water“ и други.

Недоволните блокираха движението по бул. „Цар Освободител“ и скандираха „Оставка“ и „Мафия“ пред Министерския съвет. В района имаше засилено полицейско присъствие и екипи от „Антиконфликт полиция“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG