Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирусът се появи в Москва. Смъртните случаи в Китай се увеличават


Властите взимат множество мерки в опит да ограничат разпространението на вируса и дори отмениха тържествата по случай китайската нова година
Властите взимат множество мерки в опит да ограничат разпространението на вируса и дори отмениха тържествата по случай китайската нова година

Седем китайци са настанени в болница в Москва със симптоми на заболяването, причинявано от новия коронавирус, който се появи в Китай, съобщи ТАСС.

Китайските граждани са били отседнали в хотел в северната част на руската столица.

Преди два дни във Франция бяха регистрирани първите случаи на заразени с вируса в Европа.

Междувременно в Китай смъртните случаи, вследствие на вируса, достигнаха 56. По данни на Ройтерс броят на заразените е повече от 2000 човека.

От Националната здравна комисия на Китай съобщиха, че възможността на вируса да се разпространява става все по-голяма.

По информация на вестник „Чайна дейли“, цитирана от ТАСС здравните институции в Китай разработват ваксина от нов вид, срещу коронавируса.

По време на заседание на Китайската комунистическа партия лидерът на страната Си Дзинпин определи случващото се като „тежка ситуация“.

„Докато имаме стабилна съвместна работа, добра комуникация, научни изследвания и обща борба с вируса, определено ще успеем да спечелим битката“, каза още той.

Властите наложиха забрана за цялата страна върху продажбата на диви животни в опит да спрат разпространението на вируса. Заедно с това всички развъдници за продажба на диви животни ще бъдат изолирани, като се забранява и транспортирането на този вид добитък.

Забрана е наложена и на електронните магазини, които предлагат подобен тип стока.

Вирусът, за който се смята, че се е развил в края на миналата година, започна разпространението си от пазар в град Ухан, който е известен с нелегалните продажби на диви животни. Учените считат, че дивите животни, събирани заедно на едни и същи точки на китайските пазари, действат като инкубатори за вируса и са му дали възможност да еволюира до такава степен, че да стане заразен и за хората.

В опит да спрат разпространението на вируса от Пекин отмениха всички тържества, предвидени по повод китайската нова година. Под карантина бяха поставени и 18 града с общо население от около 56 млн. души.

Власите в страната бяха призовани и към пълна прозрачност след лошия опит от последната подобна криза през 2002 и 2003 г., когато страната бе застигната от епидемия от тежък остър респираторен синдром (ТОРС). Тогава отговорните органи бяха обвинени в подаване на грешна информация, което сега предизвиква съмнения у населението.

„Хората от моя град се съмняват в броя на заразените, цитиран от властите“, казва пред Ройтерс гражданин на Ухан, живеещ близо до животинския пазар.

Освен Китай, Франция и Русия, случаи на заразени с новия коронавирус носещ наименованието „2019-nCoV“, бяха регистрирани и в САЩ, Австралия, Тайланд, Южна Корея и Япония.

Според световната здравна организация (СЗО) все още не представлява международна извънредна ситуация, но развитието му се следи "всяка минута".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG