Връзки за достъпност

Извънредни новини

Водопроводът, по който трябва да достигне вода от Рила до Перник, все още не се строи


Въпреки режима, започнал през месец ноември, нивото на водата в язовир "Студена" продължава да спада
Въпреки режима, започнал през месец ноември, нивото на водата в язовир "Студена" продължава да спада

Осем дни, след като от Министерския съвет обявиха спешния си план вода за Перник да бъде доставена от Рила през Мало Бучино и София, необходимият затова водопровод все още не се строи, съобщи „Дневник“.

На 18 януари на извънредно заседание заради водната криза в Перник кабинетът взе решение миньорският град да бъде захранван с вода от яз. „Белмекен“, която да се пренасочи към яз. "Бели Искър" и да се използва водопреносната мрежа на София. За целта беше предвидено да се изгради тръбопровод с дължина от 13 км., както и помпена станция. За изпълнението на проекта беше поставен срок от 45 дни, а министърът на икономиката Емил Караниколов определи цена от около 25 млн. лева.

Изчезващата вода в язовир "Студена"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

„Нищо не се строи сега. Чака се разрешението на Столичния общински съвет. Дотогава нищо не може да се направи“, каза пред „Дневник“ пазачът на водния резервоар до село Мало Бучино, откъдето трябва да започне строежът на водопровода.

За 28 януари е насрочена извънредна сесия на Столичния общински съвет, на която трябва да се гласува предложението на правителството водата от язовир „Белмекен“ да премине през ВиК мрежата на София.

През водопровода трябва да бъдат доставяни 25-27 хил. м3 вода дневно за Перник. По думи на кмета на града Станислав Владимиров с тези количества кризата няма да бъде спряна, но ще бъде запазен сегашният воден режим.

Перник е на режим от 18 ноември насам, но въпреки, че часовете, в които се подава вода на населението, бяха намалени, нивото на язовир „Студена“ продължава да спада. Очаква се мъртвият обем на водния басейн да бъде достигнат след седмица. Водата от язовира ще достигне само за още един месец, а водата от София ще дойде след поне 40 дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG