Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пазарджишка фирма е отровила Марица


Снимката е илюстративна

Предприятието за преработка на пластмаса, ПЕТ и дърво "Екоинвест" ЕООД е причинител на замърсяването и измирането на риба в р. Марица край село Огняново. Това съобщават от РИОСВ- Пазарджик след първите проверки на сигнала, постъпил на 25 януари на "зеления телефон".

Резултатите от взетите водни проби са показали, че източникът на замърсяване е инсталацията за преработка на отпадъци на фирмата, добавя БТА.

По-късно на собственика на фирма "Екоинвест" са повдигнати две обвинения. Освен за замърсяването, Орлин Тасев е обвинен и за нерегламентирано управление на отпадъци, обяви окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Той каза, че са взети проби, които трябва да установят причината за измирането на голямо количество риба:

"Взети са проби от река Пишманка, река Марица, един доста голям участък от реката, включително и риба. Въпросните проби са изпратени за изследване в София за евентуалната причина за смъртта на рибата".

На собственика на фирма "Екоинвест" ще бъдат наложени и две глоби за общо 100 хиляди лева от регионалната екоинспекция.

От неделя следобед предприятието е преустановило производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води. Вземите в понеделник повторни водни проби са показали, че замърсяването на река Марица е преустановено.

Валентин Данаилов, председател на риболовно сдружение „Олимпик 2002" съобщи пред БНТ, че голям участък от реката, от Пазарджик до Стамболийски, е практически мъртъв. По случая е образувано досъдебно производство от районната прокуратура в Пазарджик.

В събота стотици мъртви риби изплуваха край села между Стамболийски и Пазарджик. Сигнал за замърсяването е подаден в събота. Няколко часа по-късно полицията влезе в сградите на пазарджишка фирма за преработка на пластмаса, която по данни от РИОСВ вече два пъти е била санкционирана за подобен тип нарушения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG