Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разбилият се в Афганистан самолет е използван от САЩ за военни цели


Останки от разбилия се самолет
Останки от разбилия се самолет

Самолетът, паднал в Афганистан в понеделник, е американски военен, а не пътнически самолет, както беше съобщено по-рано. Това потвърдиха от командването на армията на САЩ и от мисията на НАТО в Афганистан. Към момента няма данни, че самолетът е свален от неприятелски огън.

Говорителят на американските сили в Афганистан полковник Сони Легет каза, че сваленият самолет е модел E-11A на канадска компания, използван за военни цели от американската армия. Катастрофата е станала в провинцията Газни, а разследването на причините продължава и в момента. От командването на мисията на НАТО в Афганистан потвърдиха информацията за Радио Свободна Европа. Не е известно дали има загинали и колко са те.

В понеделник афганистанските власти съобщиха за катастрофа с пътнически самолет с 83 пътници на борда на националната авиокомпания. Беше посочено, че машината е паднала заради технически проблем. Изпълнителният директор на авиокомпанията Ariana Airlines Мирвас Мирзаквал обаче отрече да са изгубили самолет.

По-късно талибаните, които контролират мястото, където се предполага, че е паднал самолета, заявиха, че са свалили американски военен самолет. От мисията на НАТО в Афганистан заявиха, че „няма данни самолетът да е свален от неприятелски огън“. „Причината за катастрофата се разследва. (…) Твърденията на талибаните, че втори самолет е катастрофирал, не са верни.“

Самолетът E-11A е използван от американската армия за наблюдение на електронни устройства в Афганистан. Той се използва за разширяване на обхвата от радио към телефон. Бойният въздушен комуникационен възел, определян от американската армия като „Wi-Fi в небето“, може да бъде превозван както на пилотирани самолети като E-11A, така и от безпилотни самолети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG