Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев поиска Гешев да обясни мотивите си да пита за имунитета на президента


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Главният прокурор трябва да обясни пред обществото своите мотиви да пита Конституционния съд за имунитета на президента. Това каза държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос след годишния си отчет.

По-рано главният прокурор Иван Гешев каза пред журналисти, че искането му за тълкуване на текстовете в Конституцията за имунитета на президента и вицепрезидента е по повод конкретно досъдебно производство, което му е предадено от наблюдаващ прокурор. Радев посочи, че не знае за какъв конкретен случай става дума. „Аз съм убеден, че не съм извършил нищо нередно“, каза президентът.

„Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава“, каза още Радев. „Очаквам Конституционният съд да се ръководи от заложените при създаването на конституцията принципи. Ще следя хода на това дело.“

Той беше категоричен, че инициираните от него дискусии за промени в Конституцията по линия на съдебната власт не са насочени срещу прокуратурата. Радев посочи, че ще покани председателите на върховните съдилища, главния прокурор и представляващия Висшия съдебен съвет да вземат участие в дебатите за промяна на основния закон. Така според него ръководителят на държавното обвинение ще има възможност да представи становището си по темата.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда – големите обществени поръчки, а напоследък и големите проекти без обществени поръчки. Основната задача на главния прокурор е да убеди обществото, че брани обществени интерес, а не управляващите и конкретни бизнесмени“, каза още Румен Радев.

Радев заяви своята готовност да продължи консултациите за промени в конституцията. Президентът определи основния закон като „най-голямото демократично завоевание от началото на прехода“ и изтъкна, че към промените в нея трябва внимателно отношение. „Но след 30 години преход и политически и социални сътресения, днес трябва да търсим отговор на въпроса не допуска ли тази Конституция възможности за противоречив прочит. И най вече успяхме ли да постигнем заложения в Конституцията проект за изграждане на демократична правова и социална държава. Защото днес сме свидетели на съвсем друг резултат.“

Попитан за коментар по въпроса с руските дипломати, за които държавното обвинение откри данни, че са участвали в шпионаж, президентът заяви, че „България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всяка намеса в своята национална сигурност.“ Той обаче изтъкна, че при справянето с такива ситуации действията на държавните органи не трябва „да се превръщат в телевизионно риалити.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG