Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравните власти наблюдават за коронавирус две жени, завърнали се от Китай и Тайланд


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Две жени, завърнали се в България от Китай и Тайланд, превантивно са поставени под медицинско наблюдение, съобщи в сряда здравният министър Кирил Ананиев. Той уточни, че състоянието им е добро, но сами са съобщили за симптоми на грип и затова са приети в инфекциозни отделения, за да им се направят изследвания за новия коронавирус.

"Двата случая, за които говорим, не са с еднаква степен на риск – идващата от Китай е под специално наблюдение, като днес при лицето установихме наличие на метапневмовирус, което до голяма степен изключва възможността да се касае за новия коронавирус. При лицето, пристигнало от Тайланд, рискът е оценен като значително по-малък, тъй като в Тайланд са регистрирани единични случаи", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

До днес случаи на коронавирус са регистрирани в над 15 държави. В Китай случаите са близо 6 хиляди, починали са 132 души. Китайските власти са изпратили генома на вируса в Русия и двете държави обединяват усилия в търсене на ваксина.

Д-р Кунчев съобщи и за още два случая, при които обаче здравните власти изключват наличие на коронавирус. Единият е на мъж, завърнал се от Китай, който е под наблюдение във ВМА, а в другия става въпрос за жена, която е пътувала с полет от Китай през Доха. В самолета тя е заявила на екипажа, че е заразена с коронавирус, само защото маската на лицето ѝ се е скъсала.

"Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции разпространи указания до всички лечебни заведения как да се реагира в случаи на съмнение за пациент с коронавирус. Създаден е механизъм на координация между лечебните заведения с инфекциозни структури и Инфекциозна болница – София", обясни още министър Ананиев.

По думите му с негова заповед е сформирана оперативна работна група, в която са включени здравното министерство, МВР, външното министерство, ДАНС и други.

До седмица на Летище София, Терминал 1, както и на летищата във Варна и Бургас, ще бъдат монтирани нови термокамери, които вече са поръчани. За нуждите на медицинските специалисти вече е направена поръчка за допълнително специализирано медицинско облекло, ръкавици и маски.

Наред с това до две седмици се очаква в България да пристигне "кит" за установяване на коронавирус, който страната ни вече е заявила пред Европейската референтна лаборатория в болница "Шарите" в Берлин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG