Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството запазва въглищните ТЕЦ до 2030 г., чака оферти за АЕЦ „Белене“


Теменужка Петкова, министър на енергетиката
Теменужка Петкова, министър на енергетиката

Правителството ще запази въглищните централи поне до 2030 г., както е предвидено в интегрирания план „Климат-енергетика“. Това заяви в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова в петък.

„В нашия интегриран план ние много ясно сме заявили, че без въглищните централи, българската електроенергийна система не би могла да функционира нормално. Две хиляди и тридесета година, докогато е срокът за този план, ясно сме заявили, че ще продължим да разчитаме на тях като основна базова мощност в българската електроенергийна система“, заяви Петкова.

Тя увери депутатите, че за позицията е информирана Европейската комисия, като България я е мотивирала с енергийната си сигурност. Тъй като въглищните ТЕЦ дават 40% от енергията, а през зимата и до 60%, евентуален отказ от тях може да доведе до енергиен колапс. Петкова напомни, че това вече се е случвало при ниските температури на зимата през 2017 г.

„Ние не можем да кажем с лека ръка, че тези системи ще бъдат елиминирани от нашата електроенергийна система. Българското правителство стои твърдо зад този тип мощности, зад българските миньори и нашите колеги. Те трябва да бъдат спокойни за своите работни места, за бъдещето на комплекса“, увери министърката.

Изявлението на Петкова беше поискано от народни представители, които настояват правителството да оздрави държавната ТЕЦ "Марица - Изток 2".

"Във въглищните централи са инвестирани 50 - 60 милиарда лева, по различни оценки и те произвеждат 45 процента от електроенергията на страната. Въглищните централи само теоретично могат да бъдат заместени от ВЕИ мощности и с природен газ, но на практика това е сложно, скъпо и трудно постижимо", посочи депутатът от БСП Таско Ерменков.

„Нашата позиция винаги е била, че преходът към нисковъглеродна икономика на първо място трябва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификата на всяка една държава и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната сигурност на държавите членки“, увери Петкова по повод на Европейската енергийна сделка. Всички европейски държави с изключение на Полша, одобриха през декември намерението на Европейската комисия европейската икономика да стане въглеродно неутрална до 2020 г., за да се превърне ЕС в лидер в борбата с климатичните промени. В замяна ЕС възнамерява да инвестира до 1 трилион евро до 2027 г. за преминаване към по-чиста икономика, включително за компенсации на държавите, които трябва да предприемат мерки за намаляване на въглеродния си отпечатък. За България са предвидени почти половин милиард евро от европейския бюджет.

Петкова заяви пред депутатите и че правителството очаква обвързващи оферти за строителството на АЕЦ „Белене“ до края на годината. „Интересът към проекта е голям и за нас това е надежда и гаранция, че този проект ще се осъществи“, увери тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG