Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обиски, конфискации, чували. Какво се случва с колекцията на Божков и какво включва тя


Сребърен кантарос със Смъртта на Орфей и Отвличането на Елена от Тезей и Пиритой, 420-410 г. пр. Хр.
Сребърен кантарос със Смъртта на Орфей и Отвличането на Елена от Тезей и Пиритой, 420-410 г. пр. Хр.

След като в сряда срещу бизнесмена Васил Божков бяха повдигнати 7 обвинения, в четвъртък и петък прокуратурата и полицията започнаха акция по изземване на античната колекция, която той притежава. Антиките, които се помещават в сградата на неговата фирма „Нове холдинг“, която е със статут на музей, представляват най-голямата частна колекция в страната.

Ритон с протоме на лъв, V в. пр. Хр.
Ритон с протоме на лъв, V в. пр. Хр.

„По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на „Нове АД Холдинг“, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат уникални произведения на изкуството в чували“, се казва в позиция на фондация „Тракия“, която се разпорежда с колекцията. От там съобщават още, че разследващите са се опитали да изнесат предметите в чували, което е възможно да доведе до тяхното повреждане. От фондацията твърдят, че са алармирали десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното и културно наследство.

„Днес обезумях от това решение, от този подход. Не се опакова така предмет, не се пренася така. Особено предмет древен с такава културна стойност… В цял свят има строг режим как се работи с културни ценности“, заяви в четвъртък пред бТВ проф. Веселина Инкова, която е част от реставраторския екип, който се занимава с антиките.

Ситула с глава на Пан, втора пол. V в. пр. Хр.
Ситула с глава на Пан, втора пол. V в. пр. Хр.

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов обяви в четвъртък, че тепърва ще се установява дали колекцията на Божков е законно притежавана, а конфискацията е част и от течащото разследване за пране на пари.

Очаква се в конфискацията да бъдат включени и лица от Министерството на културата, които да извършат процедурата по транспортирането на артефактите така, че те да не бъдат повредени.

В петък говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева обяви, че твърденията, които се разпространяват по повод на действията на прокуратурата, представяляват хибридна война, която се води от Божков.

„Срещу прокуратурата се води хибридна атака от обвиняемия Божков и свързани лица. Тъй като прокуратурата вчера беше цензурирана, повтарям, че прокуратурата знае срещу кого се е изправила, срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, която ще се опита да се защити чрез вас, медиите. Повтарям - чрез вас, медиите.“, каза Милева.

Колекцията на Божков се състои от над 3 000 експоната и включва артефакти, датирани между 4 000 г. преди Новата ера и 6 век сл. Христа. Хазартният бос е притежател на най-голямата колекция от ритони в света, а най-известният експонат е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти, датиран от 4 в. пр. Хр., на който е изобразена сцена с смъртта на Орфей.

Експонатите от колекцията на Божков през годините са излагани в държавните музеи, правени са изложби в чужбина от името на държавата, в които са включвани артефакти, притежавани от бизнесмена. През 2007 г. част от тях бяха изложени и в сградата на Европейския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG