Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев обяви, че има "официално потвърждение" за ареста на Васил Божков в ОАЕ


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Задържането на хазартния бос Васил Божков в Обединените арабски емирства (ОАЕ), за което лично главният прокурор Иван Гешев сподели пред медиите "неофициална информация" в петък вечерта, вече е потвърдено официално.

"Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица", заяви Гешев пред журналисти във Варна. Главният прокурор беше в морския град заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов по повод акция по линия на битовата престъпност.

По-късно беше потвърдено, че вторият арестуван е бизнес партньорът на Божков и мажоритарен собственик на "Левски" Георги Попов.

"Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите", добави Гешев във връзка с делото срещу Божков, уточнявайки, че предстои българските власти да изпратят искане за екстрадицията му от ОАЕ.

Преди ден специализираният съд задържа за постоянно бившия председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Огнемир Митев, който също е сред обвиняемите за участие в органиаирана престъпна група, за чийто лидер държавното обвинение сочи Васил Божков. Действащият председател на ДКХ Александър Георгиев също получи обвинение по делото в събота, но бе освободен под гаранция от 40 000 лева. В събота на летището във Виена бе задържан и колекционерът и съдружник на Божков – Борис Бекяров, който също бе обявен за издирване.

"Няма лично отношение и не се водят лични битки"

"Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от Конституцията и аз питам Конституционния съд (КС). Какво трябваше да направя аз с това дело – да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин - да сезирам КС", заяви още Гешев в неделя по повод казуса със огласените от прокуратурата записи от СРС-та с участието на президента Румен Радев.

По думите на главния прокурор "няма лично отношение и не се водят лични битки, а битката е за спазване на закона. Защитни тези може да има всякакви от хората, които евентуално са нарушили закона".

Както е известно, въпросните СРС-та бяха използвани спрямо командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който в един от записите разговаря с Радев по повод проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси при назначението на съпругата на президента във ВВС през 2014 г. Гешев обаче категорично отказва да коментира подробности от делото, посочвайки, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG