Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът прие промените, необходими за влизането на България в чакалнята на еврото


Министърът на финансите Владислав Горанов и шефът на БНБ Димитър Радев
Министърът на финансите Владислав Горанов и шефът на БНБ Димитър Радев

Народното събрание прие без дебати на второ четене промените във Валутния закон, с които се изменя и Законът за БНБ, предаде БТА. Това е последната преграда в българското законодателство за влизане на страната ни в т.нар. чакалня на еврозоната.

Приетият текст казва, че "считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева", договорен между Европейската централна банка и националните банки.

Миналата седмица парламентът прие решение, с което даде мандат за влизане в еврозоната само при курс на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв., какъвто е от установяването на паричен съвет, т.нар. валутен борд насам.

"За българския гражданин нищо няма да се промени, курсът лев-евро е този, който е в момента - 1,95583, такъв ще бъде при влизането ни в механизма (ERM II), такъв ще бъде през целия ни престой в него и в момента, когато приемем еврото", каза пред журналисти в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В становище БНБ посочва, че с въпросната промяна се осигурява съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската, което е задължително изискване за присъединяване към валутно-обменния механизъм.

По думите на Менда Стоянова приетите промени са за синхронизация на българското законодателство с европейското, което е абсолютно изискване и предпоставка за финализиране на преговорите.

Минимумът за престой на една държава в подготвителния механизъм е две години, след това решението за приемане на еврото е на самата държава.

Преди седмица министърът на финансите Владислав Горанов определи срок до края на април като реалистичен за приемане на България в т.нар. чакалня на еврозоната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG