Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на културата ще проверява как фондация "Тракия" се е сдобила с експонатите си


Васил Божков
Васил Божков

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на културата проверка на античните предмети, стопанисвани от фондация "Тракия". Тя управлява колекцията на бизнесмена Васил Божков.

Действията са разпоредени след като прокуратурата се самосезира за спазване на Закона за културно наследство. Проверката е свързана с изясняване на много обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, съобщиха от държавното обвинение.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца.

Специализираната прокуратура разследва Васил Божков за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до настоящия момент,съобщи държавното обвинение във вторник.

През изминалата седмица прокуратурата повдигна 7 обвинения на Божков. Сред тях бяха ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

Божков беше задържан заедно със свои съдружници на територията на Обединените Арабски емирства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG