Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирусът в Китай взе повече жертви от ТОРС през 2003 г.


Мъж подрежда леглата на стадиона в Хонгшан, Китай, който беше превърнат в болничен център за заразени с коронавирус.
Мъж подрежда леглата на стадиона в Хонгшан, Китай, който беше превърнат в болничен център за заразени с коронавирус.

Жертвите на коронавируса в Китай надвишиха броя на загиналите от вируса ТОРС през 2002-2003 г., съобщиха световните агенции. Новината идва едновременно с откритието, че е намалял броят на регистрираните нови случаи на болестта. Това породи надежди, че пикът на заразата може да е преминал.

В неделя броят на починалите от новия вирус в Китай достигнаха 811 души. Това е повече, от 774-те жертви на предишния смъртоносен вирус - тежкият остро респираторен синдром (ТОРС), известен също и като SARS, който беше регистриран за първи път през ноември 2002 в Китай. Тогава властите дълго време отричаха съществуването на заболяването, което затрудни преодоляването на епидемията.

Днес потвърдените случаи на коронавирус в Китай са 37198, но не може да се установи колко още хора в отдалечените селски райони са пострадали от болестта, без да го обявят пред властите, каза Джоузеф Айзенберг, професор по епидемиология в Университета в Мичиган. Според него е твърде рано да се твърди, че пикът на болестта е преминал.

До този момент коронавирусът е регистриран в повече от 20 страни, но най-пострадал е Китай, и по-специално град Ухан, откъдето тръгна болестта. Преди дни от вируса почина и лекарят, който го беше открил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG