Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ публикува писма, с които ген. Стойков отказва информация във връзка с Десислава Радева


КПКОНПИ в момента е ръководена от Сотир Цацаров
КПКОНПИ в момента е ръководена от Сотир Цацаров

Пресцентърът на антикорупционната комисия КПКОНПИ разпространи писма, адресирани до нея, свързани с проверката за конфликт на интереси на президента Румен Радев. Писмата са от командира на Военновъздушните сили (ВВС) ген. майор Цанко Стойков и с тях той отказва да предостави изисканата от комисията информация във връзка с назначаването на Десислава Радева (тогава все още Генчева) за пиар на ВВС през 2014 г.

Именно ген. Стойков е високопоставеният офицер, чийто разговор с президента Румен Радев беше публикуван от държавното обвинение след като главният прокурор Иван Гешев поиска Конституционният съд да тълкува имунитета на президента. Тогава беше посочено, че записът от СРС съдържа данни за укриване на документи във връзка с тази проверка на КПКОНПИ.

В разговора между двамата Радев казва на Стойков, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва да се съгласува с президентството, а командирът се съгласява.

През лятото на 2019 г. КПКОНПИ съобщи, че е извършила проверка по случая, но не е установила конфликт на интереси на Радев. Тогава не беше съобщено за укриване на документи.

В лаконичното прессъобщение от понеделник се посочва, че писмата на ген. Стойков са разпространени „по повод съобщение до медиите на Министерството на отбраната от 07.02.2020 г.“ От това съобщение на МО стана ясно, че е проведена проверка по нареждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с разпространения от прокуратурата запис на телефонен разговор, която не е установила нарушения. В него се посочва също, че Стойков няма да бъде наказан.

В прессъобщението на КПКОНПИ не е посочено нищо друго освен повода за разпространение на писмата. Между тях и докладната записка от проверката в Министерството на отбраната обаче се забелязват несъответствия.

Според съобщението на МО:

В докладната записка на ген. Андрей Боцев пише, че на 22 април 2019 г. в 6 отделни писма КПКОНПИ иска от МО информация във връзка с проверката. Изискана е информация от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ и ВВС. На 25 април командирът на ВВС е предоставил становище. На базата на тези становища са изготвени и изпратени два отговора – от ВВС и от името на МО.

На 17 май е постъпило напомняне от КПКОНПИ към ВВС. „Спазвайки постановения спешен срок, командирът на ВВС изпраща отговор към главния инспектор на МО, в който поддържа предходното си становище и изпраща исканите документи (с приложения – 61 страници).“ На 23 май главният инспектор на МО докладва, като прилага 9 страници документи по преписката и проект на писмо-отговор от министъра на отбраната към КПКОНПИ изпратено е на 27 май 2019 г., ставаше ясно още от доклада от проверката на МО.

Според съобщението на КПКОНПИ:

Към разпространеното от антикорупционната комисия писмо от 27 май 2019 г. документи не са приложени. В него са посочени аргументи за отказа на ВВС да предостави документи.

В писмото се посочва, че Румен Радев е освободен като командир на ВВС на 16 август 2016 г., а трудовият договор на Десислава Генчева е прекратен на 23 септември 2016 г. Посочва се също, че според Закона за противодействие на корупцията (ЗПКОНПИ) информация трябва да се търси от органа по избора и назначаването, а в случая това са Министерския съвет и президента. „Видно е, че командването на Военновъздушните сили не е надлежен орган за предоставяне на исканата информация за о.р. генерал-майор Румен Радев. По отношение на г-жа Десислава Генчева, същата не попада в хипотезата на чл. 6 от ЗПКОНПИ.“

Освен това се посочва, че според ЗПКОНПИ проверка може да бъде образувана в срок от 6 месеца от откриването, но не по-късно от 3 години от извършването на нарушението. Според ген. Цанков това значи, че давността е изтекла и ВВС няма основание да предостави исканите документи.

За евентуален конфликт на интереси при назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС се заговори още през лятото на 2016 г. в разгара на предизборната кампания, когато Румен Радев бе издигнат за държавен глава от БСП.

Президентът обаче отхвърли обвиненията с мотива, че съпругата му е назначена преди той да оглави военната авиация. Впоследствие проверка на Министерството на отбраната показа, че Десислава Радева е била назначена през 2011 г. от генерал-майор Константин Попов като "старши експерт" в сектор "Финанси". После обаче със заповед на Радев тя е била назначена и за пиар на ВВС през 2014 г. Миналото лято КПКОНПИ съобщи, че е извършила проверка по случая, но не е установила конфликт на интереси на Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG