Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Президентът се е объркал". Иван Костов предупреди за "болшевишкия подход" на Гешев


Иван Костов при представяне на книгата си "Свидетелства за прехода"
Иван Костов при представяне на книгата си "Свидетелства за прехода"

Бившият министър-председател Иван Костов (1997-2001) коментира, че прокуратурата е нарушила човешките права на президента Румен Радев. В интервю за БНР Костов каза още, че „безспорно на главния прокурор не му липсва смелост, безспорно той дава знаци, че за него няма табута“.

Костов обаче разкритикува главния прокурор Иван Гешев за наложения стил да лепи етикети, първо да арестува, а после да събира доказателства, както и дава исторически оценки.

„Не може през призмата, която задава школата в Симеоново“.

Костов изрази притеснения „да не би да се нарушат още човешки и права и свободи, което да доведе до още осъдителни присъди срещу България, които ще легнат върху нашите плещи като данъкоплатци“.

Бившият премиер коментира още, че не е работа на прокуратурата да дели хората на такива, които я подкрепят, и останалите – които са „олигарси“.

„Какво казва главният прокурор и неговият говорител: „Който не е с прокуратурата, е олигарх“. Ако това е вярно, ще излезе, че тук в радио „Хоризонт“ има много олигарси. Тук има много журналисти, които са критични към работата на прокуратурата. От друга страна има едни истински олигарси, които с политическата си действия и с медиите си силно подкрепят тази прокуратура. Това не изглежда да е достоверно. Този политико-болшевишки подход „който не е с нас, е олигарх“ - това не е работа на прокуратурата“.

„Президентът се е объркал“

Иван Костов каза още, че не е имал доверие към президента Румен Радев, а сега има дори още по-малко. Преди причината е била, че Радев е повторил „всички тези на Кремъл в хибридната му агресия срещу евроатлантическата общност“. Днес има и нови причини:

„Сега още по-малко имам основание за доверие, защото той (Радев) не реагира както трябва на това, което направи прокуратурата с нарушаване на негови човешки права. Защото той се оказа подслушван, омаскарен от някои медии. Това прави обикновените граждани още по-уязвими. Всички ние си казваме „Ако срещу него може това да се направи, това значи, че може да се направи срещу всеки“.

Костов продължи с критиката си към Румен Радев: „Но най-утежняващо е, че той не защити висш офицер, той е върховен главнокомандващ и трябва да не оставя без защита генерала, който командва Военновъздушните сили на страната. Този човек е подслушван с много съмнения за нарушения на закона. Кой е дал разрешение, по чия инициатива е“. Коментарът е повод разпространените записи между ген. Цанко Стойков и Румен Радев, за които главният прокурор Гешев обясни, че са от разследване на ДАНС за доставки в армията.

Според бившия премиер, Румен Радев е направил грешка като е отговорил на това с политическо заявление, че сваля доверие от правителството. Така са били повдигнати „абсолютно излишни въпроси, които тласнаха дебата в друга посока“ – за политически амбиции, евентуална партия и т.н.

„Да ме извини президентът, ако има някакви амбиции, но той няма политически качества“, каза Костов: "Ако президентът мисли, че като налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, според мен дълбоко се е объркал“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG