Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и България очакват ЕС да покани Северна Македония и Албания преди края на юни


Бойко Борисов и Матю Палмър в София
Бойко Борисов и Матю Палмър в София

Заместник помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър обсъди в София ускоряването на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Той се срещна с премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

„Екатерина Захариева и Матю Палмър са изразили разочарование от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Република Албания. Двамата са били на едно мнение, че такова решение е необходимо колкото се може по-бързо в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС“, се казва в съобщението от външното министерство.

Хърватия е председател на ЕС до края на юни 2020 г. В края на миналата година еврокомисарят по разширянането Оливер Вархели сподели, че е оптимист за начало на преговорите за членство със Северна Македония и Албания в рамките на хърватското председателство.

Двете страни очакваха да получат дата за начало на преговорите още през октомври 2019 г. Тогава това решение беше блокирано по искане на Франция, Дания и Нидерландия. Специалният пратеник на Вашингтон за Западните Балкани Матю Палмър определи това като „историческа грешка“, която изпраща „лошо послание“ за региона.

В София Палмър и Захариева са се обединили, че „Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от Западните Балкани, за да стимулира тяхната евроатлантическа интеграция“.

Темата е била основна и на срещата на Матю Палмър с Бойко Борисов.

"Надеждната перспектива за присъединяването им (страните от Западните Балкани) към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона", е заявил Борисов. Той е добавил, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата, се казва в съобщението от Министерския съвет.

В края на миналата седмица Европейската комисия представи нови правила за разширяване на ЕС, които трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG