Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ: Отлагането на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в ЕС е историческа грешка


Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър
Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър

Отлагането на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейският съюз е „историческа грешка“, която изпраща „лошо послание“ за региона. Това заяви новият специалният пратеник на САЩ за Западните балкани Матю Палмър.

„Ще направим всичко по силите си, за да променим позицията на ЕС“, каза Палмър по време на пресконференция в Белград заедно със сръбския президент Александър Вучич. Специалният пратеник заяви, че САЩ иска Западните Балкани да имат европейска перспектива и че активно ще работи по този въпрос преди планираната през май среща на лидерите на блока в Хърватия.

Палмър е в Сърбия в опит на Вашингтон да помогне за нормализирането на разговорите между Белград и Прищина, които влязоха в остра конфронтация в последните месеци.

В края на октомври изпълняващият длъжността асистент държавен секретар на САЩ с ресор европейски и евразийски въпроси Филип Рийкър заяви пред Свободна Европа, че американското правителство е разочаровано от решението на ЕС.

В средата на октомври европейските лидери не посочиха дата, на която да започнат преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония. Процесът беше блокиран от френския президент Еманюел Макрон, който поиска промяна в процедурата за прием на новите членове на съюза. Заради това решение премиерът на Северна Македония Зоран Заев поиска извънредни избори в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG