Връзки за достъпност

Извънредни новини

Божков вече е обвинен и за антиките. БНТ съобщи за "руски граждани", опитващи да го освободят


Васил Божков
Васил Божков

Прокуратурата повдигна още 4 обвинения на Васил Божков, съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Обвиненията са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред. Така срещу Божков вече са повдигнати обвинения за 11 престъпления.

На 3 февруари реставратори, поемни и вещи лица влязоха в офиса на "Нове холдинг". Поводът е колекцията от артефакти на задържавния в Обединените Арабски емирства (ОАЕ) хазартен бос Васил Божков. По-късно прокуратурата обяви, че част от колекцията му е незаконна.

Сийка Милева обясни, че молбата за екстрадиция на Божков от Обединените арабски емирства е над 200 страници. До края на седмицата прокуратурата ще изпрати на Министерството на правосъдието преведената на арабски молба, а ведомството ще изпрати искането до ОАЕ.

Преди дни БНТ цитира свои неназовани източници, според които Божков е придобил собственост в Обединените арабски емирства, което му дава право на резидентски статут, а това може да бъде основание за отказ той да бъде екстрадиран.

Според информация на националната телевизия Божков е направил "постъпки пред чужда държава" да бъде пуснат от ареста незабавно. Според БНТ "източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация", че в Обединените арабски емирства са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на българския бизнесмен от ареста.

Бизнесменът Васил Божков беше задържан в чужбина по разследване за неплащане на такси от хазарт. По-късно се сдоби с обвинения за ръководене на престъпна група, за изнудване, принуда и убийства.

Прокуратурата повдигна обвинения и на приближени до Божков бизнесмени, на бившия ръководител на Държавната комисия по хазарта, както и на настоящия ѝ председател. Впоследствие обвиняеми сатанаха бивш неин член и сегашният ръководител на отдел "Контролна дейност".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG