Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС проверява за недостиг на лекарства заради коронавируса


Европейската комисия ще организира обща обществена поръчка за маски, ръкавици и защитно облекло за желаещите държави
Европейската комисия ще организира обща обществена поръчка за маски, ръкавици и защитно облекло за желаещите държави

Европейският съюз ще направи инвентаризация на запасите си от активни субстанции за производството на лекарства във връзка с коронавируса, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакидес след извънредно заседание на здравните министри на ЕС в Брюксел в четвъртък.

Става дума за съставки, произвеждани в Китай, от които в Европа се правят лекарства. Чешкият здравен министър Адам Войтех заяви, че това трябва да бъде направено бързо, защото недостигът на субстанции може да предизвика истинска криза и недостиг на европейския пазар.

ЕС ще прегледа и запасите от предпазно облекло и оборудване, тъй като повече от половината от внасянето в ЕС се произвежда в Европа.

Кириакидес съобщи, че Европейската комисия се свързва с европейски производители на консумативи, за да уточни дали те могат да произвеждат по-големи количества, които да заменят китайския внос.

Комисията ще подготви и обща обществена поръчка за желаещите държави за поръчване на такова оборудване, за да подобри ценовите и други условия за доставката на маски, облекло и препарати.

По предложение на Германия здравните министри на ЕС решиха пристигащите в Европа от най-силно засегнатите от COVID-19 райони на Китай да попълват анкети, в които да посочват дали са били в контакт с болни хора.

Засега не се налага затваряне на границите или ограничения на пътуванията, съобщи хърватският здравен министър Вили Борош, който председателства заседанието в Брюксел.

„Ситуацията трябва да се наблюдава ежечасно и ако се налага затваряне на границите, ще го обсъдим допълнително“, заяви Борош, добавяйки, че засега предприетите мерки са достатъчни.

До момента три европейски държави – Чехия, Гърция и Италия, са ограничили директните полети до Китай. Това направиха и някои авиокомпании, сред които „Луфтханза“ и „Бритиш еъруейс“.

Засега ЕС, където са потвърдени 35 случая в 7 държави, ще акцентира върху информацията. Такава ще се предоставя особено на пътниците, заминаващи или пристигащи от рискови райони. Властите ще продължат да подготвят места в болниците и лаборатории за изследване, ако ситуацията се влоши.

„Епицентърът на заразата остава в Китай, където са регистрирани 99 процента от случаите“, посочи здравният еврокомисар. Според нея държавите вземат нужните мерки, за да осигурят изолация на заболелите и да осигурят проследяване на източника на заразата.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG