Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд във Венецуела постанови да бъде задържан чичото на Хуан Гуайдо


Хуан Гуайдо бе признат от множество държави по света включително от членовете на ЕС и САЩ за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела
Хуан Гуайдо бе признат от множество държави по света включително от членовете на ЕС и САЩ за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела

Съд във Венецуела постанови ареста на чичото на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, съобщи неговият адвокат, цитиран от ДПА. В четвъртък Хуан Хосе Маркес е бил задържан на летище в Каракас на връщане от международната обиколка на неговия племенник, в търсене на международна подкрепа срещу продължаващото управление на президента Николас Мадуро.

Маркес бе част от делегацията на Гуайдо, която в последните седмици обиколи няколко европейски държави и бе посрещната в Белия дом, където получи подкрепата на американския президент Доналд Тръмп.

„Намерението не е Хуан Маркес да бъде хвърлен в затвора, защото е престъпник, а за да бъде атакуван президентът Хуан Гуайдо“, каза адвокатът на Маркес Жоел Гарсия.

Представител на администрацията на Мадуро коментира пред венецуелските медии, че Маркес е бил задържан, защото е криел елек с експлозиви при пристигането си на летището.

Самият Гуайдо отхвърли това обвинение, заявявайки в Туитър, че цялата делегация е била щателно проверена от служителите на португалската авиокомпания ТАП преди полета им от Лисабон за Каракас.

„Европейският контрол по сигурността е много ясен и стриктен. Той бе приложен към всеки пасажер, който се качи в самолета“, написа Гуайдо.

Ситуацията в управлението на Венецуела продължава да бъде напрегната.

След протести през февруари 2019 г. Гуайдо се обяви за изпълняващ длъжността президент на страната и веднага бе подкрепен от САЩ, Бразилия, Аржентина и Колумбия. По-късно Гуайдо бе признат и от държавите от ЕС, а срещу Мадуро бе отправен ултиматум за свикване на предсрочни президентски избори, който той отхвърли.

В разгара на кризата се оказа, че венецуелската национална петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България, след като САЩ въведоха тежки финансови санкции, които блокираха достъпа на Мадуро до печалбите на компанията.

В страната бе блокиран и достъпът на хуманитарни помощи от САЩ и други държави под претекст, че чрез тях се прави опит за доставка на оръжие до опозиционните сили.

По време на кризата Мадуро получи подкрепа от Русия, Китай и Турция. Кризата в страната влоши отношенията между Вашингтон и Москва, а руските власти нееднократно призоваха САЩ да не се намесва във вътрешните работи на Венецуела.

През август 2019 г. Белият дом замрази всички авоари в САЩ на венецуелското правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG