Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ предложи задължителна оценка на въздействие за горене на отпадъци


Промените предвиждат изискване да се направи предварителна оценка за въздействието върху околната среда преди изгарянето на отпадъци
Промените предвиждат изискване да се направи предварителна оценка за въздействието върху околната среда преди изгарянето на отпадъци

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за опазването на околната среда, с които да бъде увеличен превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци. Поправките предвиждат задължителна процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), независимо от обема на горивото.

„Това, което предлагаме е независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение - било то за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация да бъде задължителна оценката на въздействието върху околната среда. Това е най-тежката процедура. Така нареченият "дълбок ОВОС“, заяви председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева.

В момента оценка на въздействие върху околната среда се изисква само за инсталации, които горят над 100 тона отпадъци дневно.

Новите разпоредби ще бъдат задължителни и в случаите, при които се прави само експериментално изгаряне.

Василева припомни също и това, че съгласно европейското законодателство България не може да наложи мораториум на вноса на отпадъци.

В събота сутрин ще пристигне и корабът, който трябва да върне в Италия първите 54 контейнера с боклук, открити на пристанище Варна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG