Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВФ препоръча: Повишаване на осигурителния доход и запазване на плоския данък


Кристалина Георгиева е управляващ директор на МВФ
Кристалина Георгиева е управляващ директор на МВФ

Увеличаване на максималния осигурителен доход, без премахване на плоския данък. Това препоръча мисията на Международния валутен фонд (МВФ), която разпространи годишния си доклад в петък.

Според експертите това би осигурило по-голям ресурс за социални разходи и би туширало неравенството между най-бедните и най-богатите, което продължава да расте.

Ръководителят на мисията Джейу Лий смята, че България може да си позволи малък бюджетен дефицит, но при запазване на настоящото ниско ниво на дълг, съобщава БНР.

Според фонда постигането на по-приобщаващ растеж и по-бързото сближаване на доходите към тези на останалите страни членки на ЕС, изискват всеобхватни структурни реформи, включително за подобряване на управлението и на публичните услуги, намаляване на недостига на работна сила, подобряване на образованието, понижаване на неравенството и укрепване на финансовия сектор.

От фонда очакват стабилността на финансовата система да се запази и през и през 2020 г., макар и с по-умерен растеж и при неблагоприятни външни рискове.

"Имайки предвид трайното установяване на макроикономическа стабилност, предизвикателствата пред икономическата политика на България понастоящем са свързани с ускоряване на приобщаващия растеж и устойчиво сближаване на доходите. Това изисква подкрепа на благоприятстващите растежа реформи и инвестиции в хората. По-силните институции и по-доброто предоставяне на публични услуги са ключът, който на свой ред ще стимулира по-широкообхватни инвестиции и увеличаване на производителността", посочи Джейу Лий в края на редовната визита на мисията на МВФ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG