Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия временно затваря границите си за китайски граждани заради коронавируса


В Китай за пореден ден спада броят на установените нови случаи

Русия забранява влизането на нейна територия на китайски граждани след 20 февруари, предадоха световните агенции. Драстичната мярка е взета с цел да бъде спряно разпространението на коронавируса COVID-19, започнало от Китай.

„Влизането на китайски граждани през руските държавни граници се преустановява временно от 20 февруари за командировки, частни пътувания, пътувания с цел учение или туризъм“, заяви Татяна Голикова вицепремиерът в руското правителство, отговарящ за здравеопазването.

В същото време властите в китайската провинция Хубей обявиха, че ще бъдат приложени по-драстични мерки за издирването на пациенти, които проявяват симптоми на заболяването с цел спиране на разпространението. Полицията ще проверява данните за всички пациенти с температура, посетили лекар от 20 януари насам. Ще се проверяват и случаите на пациенти, купили без рецепта медикаменти срещу кашлица и температура както в обикновените аптеки, така и в онлайн аптеките. Откритите хора ще бъдат прегледани и ако е необходимо поставени под карантина или хоспитализирани.

Броят на смъртните случаи в континентален Китай вече надвиши 2 000, но броят на новите случаи на заразени намалява за пореден ден.

В Япония стотици пасажери от круизния кораб „Диамантена принцеса“, който бе закотвен под карантина в пристанището на Йокохама край Токио от повече от 15 дни, започнаха да слизат на брега. Около 500 от 3600 човека на борда най-накрая получиха възможност да напуснат плавателния съд, който се превърна в най-голямото огнище на коронавируса извън Китай с общо 540 случая на заразени хора.

САЩ вече прибраха 300 свои граждани, които са били на „Диамантена принцеса“, а подобни действия се очакват и от редица други държави.

„Имахме късмет. Бяхме запазили стая с балкон и холна част, но след като бях ограничена толкова време в каютата се радвам много, че се махам от кораба“, казва австралийска пасажерка пред Ройтерс.

Властите допуснаха кораба да бъде напуснат само от тези пасажери, които са имали отрицателни резултатите от теста за заразяване и не са показали никакви симптоми по време на карантинния период. Други хора, които също са имали отрицателни резултатите от тестовете, но са делили каюта със заразени от вируса, ще останат на борда за допълнителен период на наблюдение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG