Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите въведоха туристически данък и за Airbnb


Народното събрание окончателно прие разпоредби, според които апартаментите и стаите за гости, които се отдават краткосрочно под наем, ще плащат туристически данък на общините, информира Дневник.

Правилото се отнася и за имотите, отдавани чрез онлайн платформи като Airbnb, Booking и др. Решението се прокарва чрез преходните и заключителни разпоредби на друг закон, в случая - за независимия финансов одит, с който се изменя и Законът за местните данъци и такси.

Текстовете бяха вкарани между двете четения на закона в края на миналата седмица и бяха одобрени от бюджетната комисия и скоростно стигнаха до окончателно гласуване в пленарната зала.

Вносител е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и още няколко нейни колеги от ГЕРБ. Това е втори опит за облагане с данък на този вид имоти. В края на 2019 г. Стоянова и колегата ѝ от НФСБ Валери Симеонов вкараха в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2020 г. поправки, които първоначално изискваха отдаваните онлайн имоти да имат категория за туристически обект.

Впоследствие остана регистрацията им и бе предложено да плащат патентен данък. "Явно е имало тотално неспазване на данъчното законодателство и сега, когато започнаха дебатите по тези проблеми, някои хора разбраха, че и тази дейност подлежи на облагане", каза Менда Стоянова, цитирана от Би Ти Ви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG