Връзки за достъпност

Извънредни новини

5 километра за 20 дни. Докъде стигна тръбата за Перник


Тръбите за водопровода от Мало Бучино до Перник
Тръбите за водопровода от Мало Бучино до Перник

Перник няма да остане съвсем без вода, но причина за това е природата, а не дейността на човека. В момента има висок приток към язовир „Студена“ и нивото на водоема се повишава. Но строежът на тръбата, която трябва да доведе до Перник вода от София не върви според първоначалните предвиждания на властите.

Към 20 февруари, или 20 дни след началото на строителството, са положени 5 от общо 13,5 км. от водопровода между Мало Бучино и Перник, а за още 6 км. е направен изкоп. Работата по изграждането на резервоар и помпена станция е започнала, като досега е направен изкоп и е положен бетон. Това става ясно от отговори на областната администрация на Перник, която е възложител на обществената поръчка за изграждането на водопровода, на въпроси на Свободна Европа.

Извън числата картината е следната. От крайните части на квартал "Мошино" до село Големо Бучино е положена тръба. Успоредно на пътя от Големо Бучино към Мало Бучино тече разкопаване за втория, по-дълъг участък. Между двете населени места пътят е затворен от багери, пазени от частна охрана, а ако искате да отидете от едното в другото трябва да обиколите през Перник и магистрала "Люлин".

От отговорите на областната управа става ясно също, че срокът, в който трябва да завърши строителството е два месеца, считано от 6 февруари. Това значи, че цялата инфраструктура трябва да бъде готова до 6 април - почти месец след крайния срок, посочен публично от представители на правителството.

Какво и защо се строи?

За да бъдат свързани водопроводните мрежи на София и Перник, се строи водопровод от Мало Бучино до пернишкия квартал „Мошино“. Той ще бъде дълъг 13,5 км. Освен това се изграждат помпена станция и резервоар в Мало Бучино. Инфраструктурата трябва да доведе вода от язовир „Бели Искър“, която ще минава по т.нар. Рилски водопровод и после до резервоара в Мало Бучино.

Целта е Перник и околните населени места да се захранват с по около 700 хил. куб. м. вода месечно, колкото са необходими за поддържане на съществуващия режим, като така се даде възможност на „Студена“ да се напълни достатъчно.

През последните дни обаче нивото на язовира се увеличава, като от 3,37 млн. куб. м в началото на февруари, достигна 3,86 млн. куб. м на 20 февруари по данни на ВиК Перник. Според официалните данни притокът към водоема е над 1000 л/сек, а разходът – 220 л/сек. Това дава известна сигурност на жителите на Перник, че мъртвият обем на язовира (2,4 млн. куб. м.) няма да бъде достигнат в близките седмици. Дори ако строителството на водопровода от София се забави, каквато реална възможност съществува.

За проекта бяха отпуснати 27 млн. лева от държавния бюджет с постановление на Министерския съвет. В условията на бедствено положение обществената поръчка беше възложена без конкурс на държавната фирма „Монтажи“. Фирми от Камарата на строителите предложиха да помогнат, за да бъде построена тръбата по-бързо. От отговорите на областната управа става ясно, че освен „Монтажи“ в строителството участват „Главболгарстрой“, „Джи Пи Груп“, „Райкомерс“, „Грома Холд“. Първите две фирми са сред най-големите строители у нас и печелят големи инфраструктурни проекти. „Джи Пи груп“ е сред изпълнителите на ремонта на „Граф Игнатиев“. Фирмата беше уличена в злоупотреби с европейски средства от разследване на сайта „Биволъ“. Прокуратурата започна проверка по случая, но до дело така и не се стигна.

Кога ще бъде готово?

При обсъждането на плана за доставяне на вода за Перник в Столичния общински съвет през януари министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че вода към миньорския град ще потече максимум 45 дни след започване на строителството. На 1 февруари, при първата копка за тръбата, той каза, че графикът предвижда, че "между 23 дена и 25 дена ще е поръчката".

На 13 февруари областният управител на Перник Емил Костадинов, назначен след отстраняването на Ирена Соколова заради водната криза, съобщи, че са положени 3 км от водопровода. Към 20 февруари от тръбата, която ще бъде дълга 13,5 км са готови 5 км. За още 6 км е направен изкоп. За помпената станция, без която няма как да потече вода за Перник, е направен изкоп и са положени бетонни основи. По всичко личи, че строителството няма да приключи до края на февруари, нито дори до средата на март.

Договореният между областната администрация и изпълнителите срок е два месеца, считано от 6 февруари (тоест шест дни след първата копка). „Реализирането на дейностите, независимо от кризисната ситуация, е съпроводено и с набавянето на огромна по обем документация. Всичко това е продиктувано от изискванията на действащото ни законодателство“, посочват от областната администрация. И допълват: „Планираното приключване на строителството на водопровода е да бъде завършено преди изтичането на този срок.“

Колкото до това дали се работи денонощно, каквато заявка дадоха от правителството, областната администрация на Перник не дава отговор. Не посочва и колко общо работници и на колко смени работят те. Знае се само, че от „Монтажи“ работят 60 души.

На въпрос дали има възможност нивото на „Студена“ да се вдигне достатъчно преди приключването на строителството и новият водопровод така и да не влезе в експлоатация, от областната администрация отговарят, че е необходимо още много време, за да се напълни водоемът достатъчно.

XS
SM
MD
LG