Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще екстрадира заподозрян за убийството на украинска правозащитничка


Екатерина Гандзюк
Екатерина Гандзюк

България ще предаде на Украйна заподозрения за атаката срещу украинската празозащитничка Екатерина Гандзюк. Алексей Москаленко (Левин) беше задържан при специализирана операция в Бургас на 27 януари.

Украинската служба на Радио Свободна Европа съобщи в събота, че българският съд е разрешил екстрадирането на Левин, за когото беше издадена червена бюлетина на Интерпол.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинов е поискал Левин да бъде задържан, за да бъде осъществена фактическата екстрадиция. Решението на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок.

Левин, който е прекарал цялото време докато е бил издирван в България, е променил външността си и самоличността му е била установена по пръстови отпечатъци. При задържането на украинския гражданин в Бургас е била използвана физическа сила, съобщи директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски. Левин е разполагал със средства и не е било необходимо да работи, докато е живеел в България.

Гандзюк, висша служителка на местната администрация в украинския град Херсон, е една от най-известните правозащитнички в страната. Тя е изнесла на светло редица случаи на корупция, свързани с политици и представители на службите за сигурност.

Зъдържаният в България Левин е заподозрян, че е организирал нападението срещу на нея на 31 юли 2018 г., когато, отивайки на работа, Гандзюк е залята със сярна киселина. От получените изгаряния тя умира в болница три месеца по-късно. През юли 2019 г. петима души, обвинени в убийството на Гандзюк, са осъдени на лишаване от свобода за срокове от три до шест и половина години.

По време на телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов на 31 януари, президентът на Украйна Владимир Зеленски изрази надежда за бързо разрешаване на екстрадицията на заподозрения Левин, съобщи администрацията на държавния глава в Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG