Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще пита испанските власти за разследването на къщата в Барселона


Премиерът Бойко Борисов коментира за пръв път разследването на каталунските власти по време на свое посещение в Брюксел в петък
Премиерът Бойко Борисов коментира за пръв път разследването на каталунските власти по време на свое посещение в Брюксел в петък

Българската прокуратура се самосезира по публикацията в каталунското издание "Периодико", свързваща премиера Бойко Борисов с разследване за пране на пари, водено от полицията в Барселона, съобщиха в понеделник от държавното обвинение.

"С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти. В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки", уточниха от прокуратурата.

"Периодико" публикува в петък статия под заглавие "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България", в която се посочваше, че българският модел Борислава Йовчева е заподозряна, че се е възползвала от международна схема за пране на пари. Изданието твърдеше още, че властите в Барселона проверяват евентуална връзка между Йовчева и Борисов.

От каталунската полиция (Mossos d'Esquadra) потвърдиха, че действително водят подобно разследване, но отказаха да дадат подробности, включително и дали името на премиера е замесено. "Не предоставяме информация за неприключени разследвания", заявиха в петък от пресцентъра на Mossos d'Esquadra в отговор на запитване по случая от Свободна Европа.

Самият Борисов коментира по-късно, че въпросните твърдения идват "от изток". "Аз за стотен път ще кажа, че нито къща, нито имоти имам, нито съм ходил там (в Барселона – б.р.) въобще. Последно като кмет преди 15 години съм ходил", заяви още в петък българският премиер без обаче да коментира или отрича отношения с Борислава Йовчева.

Тя и баща ѝ живеят в Барселона и са получили над пет милиона евро от 2013 г. досега през две фирми. Тези суми са дошли от "физически лица, които не пребивават в Испания", се казваше в статията на "Периодико". Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, която бе спомената за пръв път в серията аудио записи, добили популярност като "Яневагейт". В тях се чуваше как бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева прави връзка между покупката на къщата и премиера Борисов.

През лятото на 2018 г. анонимен видеоклип, публикуван в мрежата, показа нови твърдения за въпросната къща в Барселона. През 2019 г. Елена Йончева, тогава депутат от БСП, а сега член на Европейския парламент, внесе в прокуратурата сигнал, придружен от документи.

Според "Периодико" разследването в Испания е установило, че вилата с басейн е купена през 2013 г. за 3 милиона евро на името на Numin Invest S.L. До средата на 2013 г. Борислава Йовчева е единственият ръководител на фирмата, а след това тя е заместена от баща си. Заедно с друга фирма - EMA BGS SL, чието седалище е на адреса на къщата, Numin Invest S.L. е получила милиони евро през офшорна компания, регистрирана в Кипър. Йовчева и баща ѝ не са посочили законни доходи, на базата на които биха могли да си позволят такъв стандарт на живот, твърди още "Периодико".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG