Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Костов и Петър Стоянов отиват на разпит заради твърденията на Стив Ханке за корупция


Петър Стоянов и Иван Костов през 2001 г.
Петър Стоянов и Иван Костов през 2001 г.

Бившият премиер Иван Костов и президентът Петър Стоянов (от 1997 до 2001 г.) ще бъдат разпитани във връзка с твърденията на икономиста проф. Стив Ханке, че още по времето на кабинета "Костов" е предал на държавния глава куфарче с доказателства за корупция при приватизацията.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се посочва, че държавното обвинение се е самосезирало след интервю на Ханке, излъчено по бТВ на 16 февруари. Тогава икономистът, определян от медиите като "бащата на валутния борд в България", разказа за своя среща с тогавашния президент Петър Стоянов.

"Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че "трябва да се справим с корупцията", а той отвърна: "Проф. Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?" Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита: "И, къде са?" Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случаи на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – "професор Ханке те е хванал в крачка", разказа Ханке пред бТВ преди седмица.

Пресцентърът на прокуратурата цитира думите му, уточнявайки, че икономистът също ще бъде призован да даде обяснения, както и да предаде всички документи, с които твърди, че разполага, "с оглед преценка за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления".

"Президентът Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили в следствие на процеса на привартизация. Петър Стоянов е питал за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара, никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме е хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", заяви междувремнно Иван Костов пред бТВ в неделя.

Бившият премиер заяви, че си обяснява твърденията на Стив Ханке с нараненото му его, тъй като Костов никога не го е смятал за баща на валутния борд в България. Добави и че сигнали за корупция във връзка с приватизацията са подавани от профсъюзи и частни лица и по тях прокуратурата е водила проверки и разследвания, но без успех.

"500 сделки след 2001 г. бяха проверени, не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството – поне двама", заяви Костов, подчертвайки, че "не е вярно, че някаква давност е спасила тези хора, тези хора бяха изтормозени с многогодишни процеси, които завършиха с отхвърляне на обвиненията към тях".

Изказванията на Стив Ханке и Иван Костов бяха предшествени от разпореждане на главния прокурор Иван Гешев от 12 февруари, с което на ДАНС беше възложена пълна проверка на всички приватизационни сделки. Тогава говорителката му Сийка Милева уточни, че абсолютната давността по тях да е изтекла, прокуратурата ще информира обществото какво точно се е случило и какви щети са нанесени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG