Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметът на Перник: При влажна пролет режимът на водата може да бъде облекчен


От началото на февруари нивото на водата в язовир "Студена" се е повишило
От началото на февруари нивото на водата в язовир "Студена" се е повишило

Режимът на водата в Перник може да бъде облекчен и да остане само за през нощта, ако пролетта бъде влажна. Такава прогноза направи кметът на града Станислав Владимиров пред бТВ.

„Оптимистичните прогнози са, че ако има влажна пролет, в края на сезона може да се говори за много по-облекчен режим на водата, а именно нощем, което няма да затруднява толкова жителите на Перник“, казва той. Кметът на Перник обяви, че е било „въпрос на броени дни“ язовир „Студена“ да достигне до мъртъв обем, но в момента ситуацията показва, че възможността за това се отдалечава.

„От началото на месец февруари с около 2 м се е повишило нивото на язовир „Студена“, което е около 800 000 кубика вода. От началото на месеца досега притокът винаги е по-висок от оттока на язовира“, каза още Владимиров.

Пред бТВ кметът на Перник коментира също и, че вече не съществува опасност за рибата в язовир „Студена“ и няма да се наложи нейното изваждане от водния басейн.

В средата на март ще започнат и тестовете за водоснабдяване на Перник от водите на язовир „Бели Искър“. Тогава черпенето от „Студена“ може да бъде временно преустановено, което ще позволи запълването му на по-бързи темпове.

Както Свободна Европа вече писа строителството на водопровода, който трябва да снабди Перник с водите от язовир „Бели Искър“, върви по-бавно от първоначалните предвиждания на властите.

Перник е в състояние на режим на водата от 18 ноември насам, а според последния график жителите на града имат вода само по седем часа в денонощие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG