Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителственият самолет прибра 20 деца от Италия. Коронавирус и в Северна Македония


Коронавирусът вече е в съседните на България страни
Коронавирусът вече е в съседните на България страни

Правителственият "Еърбъс" докара тази нощ от Италия 20 ученици и 4-ма техни преподаватели, които бяха транспортирани по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи БТА. Операцията е по указания на Националния оперативен щаб във връзка с разпространението на новия коронавирус COVID-19, съобщиха от Военномедицинската академия (ВМА).

Самолетът кацна на летището във Варна около 3:00 ч. българско време, а групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра "Медицина на бедствените ситуации" към ВМА.

По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестни симптоми. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми - и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. Те са били в Италия по програма "Еразъм+"

Северна Македония, Румъния и Германия

В това време Северна Македония потвърди първия случай на коронавирус - това е 50-годишна пациентка от Скопие, която наскоро е била в Италия, предаде агенция МИА.

Според министъра на здравеопазването Венко Филипче "няма повод за паника, пациентката е настанена в инфекциозна клиника в отделение за изолация и нейното състояние се третира съответно". Жената е болна от две седмици, първоначално е била тествана в здравно заведение в Италия и непосредствено след връщането си в страната е отишла в клиниката за инфекциозни болести в Скопие.

В региона досега Гърция и Хърватия също потвърдиха по един случай на коронавирус.

Първи случаи на коронавирус са потвърдени в Румъния, Дания и Естония, съобщи Ройтерс, позовавайки се на властите в на двете страни. С 25% се е увеличил броят на заразените с коронавирус в Италия за едно денонощие и те са вече почти 450.

В Румъния е заразен пациент в южния окръг Горж, който е бил в контакт със 71-годишен италианец, посетил страната по-рано този месец. Десетки румънци в окръга са изследвани за коронавируса, тъй като са били в контакт с италианеца.

Заболелият датчанин, който се е върнал от почивка в Италия, е поставен в изолация в родния си град.

В Естония заразеният е ирански гражданин с постоянно жителство в страната.

Германия е в началото на епидемия от коронавируса, след като появилите се нови случаи на зараза в страната не могат да бъдат проследени до първоначалния източник Китай, обяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

Появата на пет нови случая на коронавируса в западните и южните части на Германия, с които носителите на заразата в страната станаха 27, означава, че болестта навлиза в нова фаза, каза министърът.

"Веригите [за предаване] на инфекцията вече са отчасти непроследими и това е нещо ново", заяви Шпан. По думите му голям брой хора са контактували с пациенти и това е "голяма промяна" спрямо 16-те досегашни пациенти, при които "веригата можеше да бъде проследена назад до източника Китай".

Тук може да прочетете най-важното за коронавируса - къде да не пътуваме и как да се пазим.

А тук събрахме най-популярните фалшиви новини за заразата. Вярвайте само на специалисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG