Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хакерската атака срещу НАП: След половин година в ареста шефът на "ТАД Груп" е освободен


Иван Тодоров излиза с адвоката си от следствието след един от първите разпити през лятото
Иван Тодоров излиза с адвоката си от следствието след един от първите разпити през лятото

Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров е освободен от ареста срещу парична гаранция от 100 хил. лв., съобщи БТА в четвъртък.

Специализираният наказателен съд е изменил мярката му на 12 февруари, а прокуратурата не е протестирала пред по-горна инстанция.

Иван Тодоров е обвинен като водач на организирана престъпна група, която според прокуратурата е извършила хакерска атака срещу Националната агенция за приходите (НАП), при която миналото лято изтекоха данните на около 5 млн. български и чуждестранни граждани.

Съдът отказа да уважи искането на защитата на Тодоров за промяна на мярката му в средата на януари, като магистратите тогава се позоваха на интелектуалните му способности и компютърни умения, които биха му позволили според тях да извърши друго престъпление.

Шефът на "ТАД Груп" прекара почти седем месеца в ареста, след като беше задържан на 30 юли 2019 г., когато се върна доброволно от Канада, за да сътрудничи на разследването.

Той, заедно с търговския директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков са обвинени за проникването в системата на НАП през електронна услуга, източването на личните данни и публикуването им.

Все още не е приключило извършването на поръчаните експертизи по делото, като прокуратурата е поискала съдействие от Европол, съобщава вестник „Сега“.

Заради пробива НАП бе глобена с 5.1 млн. лв., което агенцията обжалва. За теча на лични данни обвиняеми са и управителят на фирмата Георги Янков и експертът по киберсигурност Кристиян Бойков, сочен за прекия извършител на хакерската атака. Янков и Бойков бяха освободени срещу съответно 20 хил. лева гаранция и "подписка".

През август воденото от тогава от Сотир Цацаров държавно обвинение публикува на два пъти компютърни файлове, снимки и скрийншотове от охранителни камери. С първата порция доказателства обаче прокуратурата допусна незаконен теч на лични данни и станаха известни ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, на Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и данни на над 2 хиляди прокурори и следователи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG