Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светът се подготвя за сезон без китайски туристи. Борсите и петролът тръгнаха надолу


Човек с маска в сградата на борсата в Шанхай
Човек с маска в сградата на борсата в Шанхай

Страхът от разпространението на новия коронавирус COVID-19 продължава да създава проблеми за световната икономика и финансовите пазари. (тук може да прочетете къде да не пътувате и как да се пазите)

Очаква се разпространението на новия коронавирус да ореже приходите на световния туризъм най-малко с 22 милиарда долара, с колкото се очаква да намалеят разходите на китайските туристи. Това съобщи председателката на Световния съвет за пътувания и туризъм Глория Гевара, цитирана от БТА.

„Направихме предварителна сметка, според която сегашната криза ще струва най-малко 22 милиарда долара или близо 20 милиарда евро на сектора“, поясни Гевара. Това число е според най-оптимистичния сценарий, предвиден в изследване, публикувано на 11 февруари от Оксфордския икономически институт при предполагаем спад от 7% на пътуванията на китайците в чужбина, посочва АФП.

Пропуснатите ползи биха могли да достигнат 49 милиарда долара или 44,6 милиарда евро, ако кризата продължи колкото и кризата, породена от Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който отне живота на 774 души през 2002-2003 година. В случай че трае повече, числото достига 73 милиарда долара или 66,5 милиарда евро, според сметките на експертите от Оксфордския икономически институт.

На този фон Съветът на ЕС обсъди въпроса при закрити врата. Държавите от ЕС са решили да започнат съвместно наблюдение за последиците от обстановката с вируса за икономическите дейности, съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Събраните данни ще послужат през следващия месец да бъдат направени първите изводи и е възможно да бъде свикано ново заседание на европейските министри. Целта е да има съгласуван, основан на данни и обмислен отговор.

По думите му най-очевидно е отражението на разпространението на коронавируса за туризма. Очаква се обаче то да се отрази много силно на при производството на лекарства, автомобили и електроника.

Борси и петрол надолу

Уолстрийт приключи пореден ден, пълен със сътресения за индексите на световните борси, които вървят към най-тежката си седмица след кризата от 2008 г. заради разпространението на епидемията от коронавирус по света, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Промишленият индекс "Дау Джоунс" се срина с над 1000 пункта или 4,4%. От началото на седмицата е с над 11 процента надолу. По-широкообхватният индекс "Стандард енд Пуърс 500" се сви с 12 на сто от рекорда, който постави само преди седмица, отбеляза Асошиейтед прес.

Европейските пазари също приключиха 28 февруари със силен спад: Париж (-3,32%), Лондон (-3,50%), Франкфурт (-3,19%), Мадрид (-3,55%) и Амстердам (-3,75%).

Азиатските пазари също реагират на разпространението на коронавируса. Водещият индекс Никкей-225 загуби 805,27 пункта или 3,67 на сто и закри на най-ниското от 5 септември равнище. Борсата в Шанхай се срина с над 3 процента. Тежки загуби отчетоха и борсите в Хонконг и Шънчжън.

Беше отбелязано поевтиняване на щатския долар спрямо еврото и японската йена. Еврото се търгуваше за 1,0985 долара и 120,08 йени спрямо 1,0920 долара и 120,23 йени при закриването на сесията предходния ден.

Отбелязан беше и спад в цените на петрола в азиатската търговия.

Майските фючърси на петрола сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поевтиняха с 2,82 на сто до 50,27 долара за барел при търговията в Лондон.

Американският лек суров петрол понижи котировките си с 3,1 на сто до 45,62 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Сега цените на петрола са на равнището от декември 2018 година и се доближават до символичния праг от 50 долара за барел. За последен път Брентът се е търгувал под 50 долара за барел през лятото на 2017 година.

Все повече страни са засегнати от вируса

Нова Зеландия, Нидерландия, Беларус, Литва и Нигерия съобщиха за първите потвърдени случаи на заразени с коронавирус. Общият брой на потвърдените случаи се увеличи до малко над 83 хиляди, като най-голяма част от тях продължава да бъде в Китай. Регистрираните случаи в Южна Корея надминават 2000, а тези в Италия достигнаха над 650. Увеличава се броят на регистрираните случаи във Франция и Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG