Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО подкрепи Турция и призова Русия и Сирия да спрат "безразборните атаки"


Йенс Столтенберг слез заседанието в Брюксел
Йенс Столтенберг слез заседанието в Брюксел

Генералният секретар на НАТО призова Русия и Сирия да прекратят офанзивата в Идлиб и изрази солидарност с Турция. Йенс Столтенберг направи изявлението след извънредно заседание на посланиците на страните от НАТО в Брюксел, свикано по искане на Турция, предаде Ройтерс.

"Призоваваме Русия и режима в Сирия да прекратят нападенията, да спрат безразборните въздушни атаки... ние също призоваваме Русия и Сирия да уважават напълно международното право", каза Столтенберг.

Срещата се проведе по искане на Анкара след убийството на 33 турски войници в североизточна Сирия и на фона на стотиците мигранти, струпали се по границите с България и Гърция, които искат да влязат на територията на Европейския съюз (ЕС).

Гърция засили охраната по границата си. Българският премиер Бойко Борисов обяви, че части на жандармерията и гранична полиция са дислоцирани по границата с Турция. По негова информация в района на Одрин има стотици мигранти и опасността от нова вълна към България е реална.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция Омер Челик каза, че Турция вече "няма възможност да задържа бежанците" след сирийските атаки, предаде АП.

В Турция се намират над три и половина милиона сирийци по силата на споразумение с ЕС от 2016 г. От тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган много пъти е заплашвал "да отвори вратите".

Турската агенция ДХА съобщи за 300 сирийци, иранци, иракчани, мароканци и пакистанци, които са се събрали до границата с Гърция. Други групи от мигранти са по бреговете на Турция срещу гръцките острови.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган разговаряха по телефона по темата в петък сутринта, съобщи руският външен министър Сергей Лавров. Те не изключват възможността да се срещнат в най-скоро време.

Българският премиер Борисов също съобщи за уговорен разговор с Ердоган.

До ескалацията на напрежението в четвъртък вечерта се стигна след като преговорите между Турция и Русия за Сирия, които продължиха няколко седмици, не постигнаха успех. Двете държави подкрепят воюващите помежду си страни в конфликта. Русия е основният съюзник на режима на Башар Асад, докато Турция подкрепя бунтовниците срещу него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG