Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС повиши нивото на риск от коронавируса до „високо“. У нас все още няма заболели


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Агенцията на ЕС за превенция на заболяванията е повишила оценката си за риска от коронаворуса в блока на „висок“ на фона на разпространението на болестта в повечето държави членки. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

„Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията обяви днес, че нивото на риска се е повишило от умерено на високо за хората в Европейския съюз. С други думи, вирусът продължава да се разпространява", каза тя по време на пресконференция в Брюксел.

В рамките на ЕС има 2100 потвърдени случая на коронавирус, които са регистрирани в 18 от 27-те държави членки. Починалите граждани от блока са общо 37. (тук може да прочетете къде да не пътувате и как да се пазите)

Нито една държава, която е част от Шенгенското пространство, все още не е съобщила за намерения да възобнови граничните проверки заради разпространението на вируса, каза Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

Европейският съюз е готов да предприеми всички възможни мерки, за да се справи с икономическите последици от разпространението на вируса. ЕК ще обмисли и молбата на Италия за гъвкавост по отношение на фискалните правила на ЕС.

„Ще обмислим италианската молба, която със сигурност се основава на извънредни обстоятелства и ще я обмислим, както казах, в дух на солидарност и разбиране“, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентолини.

Италианското правителство обяви мерки за подпомагане на икономика в отговор на борбата с кризата около заболяването. Броят на заразените в страната е 1700, а смъртните случаи са 34.

Малко повишаване има и на регистрираните случаи на заразени във Франция и Великобритания, но броят им остава малък.

По последни данни в България все още няма регистриран случая на заразяване с COVID -19. Това беше потвърдено от началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния му брифинг.

В страната ни обаче се отчита увеличение на заболеваемостта от сезонния грип A и B. Само за седмица ивото на заболеваемост се е увеличило от 98.54 на 121 случая на 10 хил. Души, съобщава Капитал.

Ситуацията по света

По данни на СЗО към днешна дата заразени в световен мащаб с коронавирус са около 89 хиляди, а основната част от тях са в Китай. Останалите 66 страни в света регистрират общо близо 8, 800 случая и общо 130 починали в следствие на заболяването.

В понеделник властите в Китай отчетоха овладяване на масовото разпространение на вируса. Отчетени бяха и положителни тенденции в цялата провинция Хубей.

Голям скок в случаите от последните дни има в Южна Корея, където за последното денонощие са регистрирани 586 нови случая. 377 от тях в град Таегу, дом на клон на последователите на Църквата на Исус Шинчеонджи, която беше определена за първоизточник на повечето от заболяванията в страната. Южнокорейските власти са поискали от прокуратурата да започне разследване по обвинения в убийство, тъй като част от лидерите на църквата са посетили Ухан през януари. Разпространението на коронавируса започна в града през декември 2019 г.

Лидерът на църквата Ман-хи Лий се извини публично в понеделник затова, че член на организацията е заразил много други хора.

По-чист въздух заради заразата

Междувременно може да се окаже, че кризата с коронавируса е повлияла на нивата на замърсяване в Китай.

Сателитни снимки на НАСА показаха сериозен спад на замърсяването, което според учените „поне отчасти“ се дължи на икономическото забавяне в следствие на коронавируса, предава БиБиСи. От американската космическа агенция казват още, че намаляването на нивата на някои вредни газове първо е било забелязано около Ухан – епицентъра на заразата. По-късно тенденцията е забелязана и в цялата страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG