Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган обвини ЕС за проблема с бежанците. Борисов попита заедно с него: Защо не са дадени парите?


Бойко Борисов и Реджеп Ердоган в началото на срещата им в Анкара
Бойко Борисов и Реджеп Ердоган в началото на срещата им в Анкара

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на България Бойко Борисов се срещнаха в Анкара в понеделник вечерта. Те обсъдиха новата вълна от мигранти по границите на Турция с България и Гърция, последвала покачването на напрежението в сирийската провинция Идлиб.

"Искам да кажа на моя приятел Бойко Борисов, че ситуацията с бежанците е резултат от всичко това, което ЕС не изпълни", каза Ердоган по време на съвместно изявление след срещата.

Президентът на Турция коментира, че положението е още по-лошо след като гръцките власти са убили двама бежанци и тежко са ранили трети. Хиляди мигранти опитват да влязат в Гърция в последните дни. В понеделник турските власти разпространиха данни, че 18 хил. мигранти вече са преминали на европейска територия. Ден по-рано министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу обяви, че 100 хил. мигранти вече са пресекли границите на ЕС, но тази новина бе окачествена като „дезинформация“ от страна на гръцкото външно министерство.

"Близо 1,5 милиона души напуснаха домовете си в Идлиб и са близо до границата Турция. За съжаление страните от ЕС не могат да разберат товара, който пое Турция в продължение на 9 години", каза Ердоган.

Споразумението между Турция и ЕС от 2016 г. предвижда бежанците, които незаконно влизат на територията на ЕС, да бъдат връщани в Турция. В замяна Анкара да получи два транша по 3 млрд. евро, за да създаде условия за търсещите убежище.

"Турция изпълни безусловно всички свои задължения от споразумението, но очакването ни този товар да бъде споделен, не намери никакъв отговор. ЕС не изпълни своите задължения и продължава да прилага двоен стандарт", каза Ердоган.

Турският президент попита още къде е справедливата подялба на товара.

"Ние похарчихме над 40 млрд. евро. Обещаните 6 млрд. евро - не ги отпуснаха. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате? Ние вече тези пари не ги искаме. Ние ще намерим тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойството на Турция", продължи Ердоган.

"Гласувахме тези пари за Турция. Не мога да разбера защо не са дадени", попита и българският премиер Бойко Борисов.

Той благодари на Турция, че спазва споразумението с ЕС за границата.

"Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно".

Борисов беше поканил по-рано Ердоган и гръцкия премиер Мицотакис на тристранна среща в София. Президентът на Турция обаче е отказал в последния момент. Борисов обясни това с постове на Мицотакис в социалните мрежи.

"Някои мои колеги не се сдържат да пускат в мрежата свои становища. Колегата Ердоган беше готов да направим тристранна среща в петък в София, но сега не е съгласен да седне на една маса с колегата Мицотакис".

По-рано Гърция обвини Турция в организиран трафик на хора.

"Искам да изразя задоволство от здравомислещата позиция на България, под председателството на приятеля ми Бойко Борисов", коментира турският президент.

По-рано в понеделник Ердоган присъства на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Пред своите съпартийци той обяви, че Турция не може повече сама да носи на плещите си товара с бежанците.

"Ерата на едностранните жертви приключи", каза Ердоган.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG