Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майкъл Блумбърг се отказа от президентската битка в САЩ


Democratic U.S. presidential candidate Michael Bloomberg appears at his Super Tuesday night rally in West Palm Beach
Democratic U.S. presidential candidate Michael Bloomberg appears at his Super Tuesday night rally in West Palm Beach

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се отказа от участие в надпреварата за кандидатурата на Демократическата партия на предстоящите през ноември президентски избори в САЩ.

Оттеглянето на Блумбърг, когото Тръмп определи като най-сериозен сред претендентите на демократите, идва след слабото му представяне на първичните избори от Супервторника, проведени на 3 март в щатите Масачузетс, Минесота, Оклахома, Арканзас, Алабама, Тенеси, Северна Каролина и Вирджиния. Блумбърг завърши с четвърти резултат, осигурявайки си 44 делегата, зад Джо Байдън (453), Бърни Сандърс (382) и Елизабет Уорън (50).

"Преди три месеца се кандидатирах за президентските избори, за да победя Доналд Тръмп. Днес се оттеглям от надпреварата по същата причина, за да бъде победен Доналд Тръмп, защото за мен стана очевидно, че това щеше да бъде по-трудно, ако бях продължил да участвам", заяви Блумбърг.

Той обяви, че ще подкрепи бившия президент Джо Байдън, който продължава напред.

"Винаги съм вярвал, че победата срещу Доналд Тръмп започва с обединяването зад кандидат, който има най-голям шанс да го постигне. След вчерашния вот е ясно, че този кандидат е моят приятел и велик американец - Джо Байдън", обяви милиардерът в официално изявление.

Той обясни избора си с факта, че Байдън е "достоен, честен и посветен на проблемите, важни за страната - включително сигурността срещу оръжията, здравеопазването и климатичните изменения“.

Блумбърг вложи в предизборната си кампания над половин милиард долара - безпрецедентно висока сума за кандидат в първични избори. Той заложи на победа в Супервторника, като се отказа да участва в гласуванията от началото на изборната кампания на демократите.

На 1 и 2 март съответно от надпреварата се отказаха Пит Бутиджидж и Ейми Клоубъшар. И двамата умерени демократи подкрепиха Байдън.

Блумбърг, който се включи в надпреварата през ноември, обяви че целта му е „да победи Доналд Тръмп и да изгради наново Америка“.

.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG