Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко са, къде отиват, трябва ли да ги спрем? Всичко за новите мигранти накратко


Сирийски деца, заснети на гръцкия остров Лесбос на 4 март 2020 г.
Сирийски деца, заснети на гръцкия остров Лесбос на 4 март 2020 г.

- Как започна новата мигрантска криза?

- Ескалация на войната в Сирия доведе до нова вълна бежанци, навлезли в Турция миналата седмица. На 26 февруари Анкара обяви, че повече не може да се придържа към споразумението си с ЕС от 2016 г. Президентът Ердоган каза, че отваря границите към Европа и че “стотици хиляди ще [я] преминат, а скоро ще станат и милиони”. Тези числа не бях подкрепени с данни.

- Какво представлява нарушеното споразумение на ЕС и Турция?

- В началото на 2016 г. ЕС и Турция се договориха, че всеки мигрант, озовал се в гръцките острови, ще бъде връщан обратно в Турция. В замяна беше предвидено, че Анкара ще получи помощи за бежанците в размер на 6 млрд. евро от ЕС. Според друга част от споразумението Турция ще изпрати в страна от ЕС толкова сирийци, колкото й бъдат върнати от Гърция. Президентът Ердоган преди дни обвини ЕС, че не е платил обещаните пари, но това твърдение не се подкрепя от данни. Сумите, предоставени от ЕС, покриват разходи по образование, здравеопазване, хуманитарна помощ и инфраструктура. През 2016 г. споразумението беше сложило точка на притока на мигранти към ЕС. В Турция останаха около 4 млн. мигранти, от които над 3.6 млн. са сирийци.

- Колко мигранти са преминали от Турция в Гърция в последните дни?

- По официални данни на Атина мигранските потоци са два. Единият е от хора, достигнали по море до гръцките острови. По този начин в страната са влезли над 1000 сирийци от неделя досега. Другият поток е по-многоброен и започна с близо 10 000 мигранти, опитали се да навлязат в Гърция през северната сухопътна граница в първото денонощие. Срещу тази втора група е използван сълзотворен газ. Турция периодично настоява, че бежанците се измерват в стотици хиляди, че има двама убити и много малтретирани от страна на Гърция. Тези твърдения не се потвърждават. Засега единственото необоримо твърдение за броя на мигрантите по границата е в израза “няколко хиляди”. Друго число не е посочвано от достоверен източник.

- Гърция сама ли трябва да се справи с бежанската вълна?

Всичко, което се случва по турско-гръцката граница през последните дни, е въпрос, който е отговорност на ЕС като цяло, каза в сряда председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли тя отиде до границата в сряда. “Това е демонстративна подкрепа”, коментира британският в. “Гардиан”. Брюксел отпусна 700 млн. евро на Гърция за справяне с бежанската вълна. 350 млн. от тях са предоставени незабавно за укрепване на инфраструктурата по границата.

- Какво става с тези бежанци, които вече са преминали границата и се намират в Гърция?

- В неделя Гърция обяви, че спира за месец приема на молби за получаване на закрила. Съобщението беше посрещнато остро от агенцията на ООН за бежанците. Оттам предупредиха, че страната няма право да взима подобно решение. “Важно е властите да се въздържат от мерки, които могат да увеличат страданието на уязвими хора”, се казва в становище на организацията.

- Това бежанци ли са? Мигранти? Икономически емигранти?

- “Мигранти” е общата дума, с която се означават кандидатите за убежище. Сред мигрантите може да има както бежанци, така и хора, които търсят по-добро препитание, но тази разлика е установима впоследствие, когато хората получат статут. Повечето от мигрантите от последната вълна са именно бежанци, тоест хора, които бягат от война и имат добре обоснован страх от преследване въз основа на тяхната религия, пол, политическа принадлежност и пр.

- Има ли бежанска вълна към Бълария?

- Засега няма такива данни.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG