Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: парламентът прие, че Светослав Костов е отговорен за спирането на "Хоризонт"


Светослав Костов, бивш директор на на БНР
Светослав Костов, бивш директор на на БНР

През септември 2019 г. сигналът на програма "Хоризонт" е спрян без да е имало техническа причина, а това е било резултат от изрично решение, взето вътре в БНР. Това е един от основните изводи в окончателния доклад на временната парламентарна комисия за проучване на спирането на "Хоризонт" и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от националното радио.

В доклада се посочва, че генералният директор, който тогава беше Светослав Костов, е лицето, носещо цялостна отговорност по обезпечаването на нормалната дейност на радиото. Според депутатите има индикации за осъществен натиск от страна на Костов над журналиста Силвия Великова, но те не могат да бъдат доказани.

Депутатът от БСП Антон Кутев настоя за изслушване на главния прокурор Иван Гешев и за оповестяване на разпечатките от телефонните разговори на бившият шеф на БНР, както и записите от камерите, с което да се установи откъде идва политическият натиск.

"Защото аз лично смятам, че не Гешев е звънял на генералния директор на радиото. Не, друг е звънял. Коя от двете версии е права - дали на лъжещия Костов, или обратната - тя стои в разпечатките", аргументира се Кутев. От БСП ще поискат изслушването на главния прокурор Иван Гешев в пленарната зала, за да информира парламента и обществеността за развитието по казуса.

Според Тома Биков от ГЕРБ, който председателстваше временната комисия, разпечатките не могат да бъдат ключа към разгадаване на цялата ситуация. "Това не са СРС-та. Това не са разговори, от които ние можем да видим какво се е говорило в тях. Нищо няма да покажат, а ще създадат само спекулации", заяви Биков.

В началото на септември 2019 г. дългогодишният съдебен репортер в БНР Силвия Великова беше свалена от ефир, а ресорът ѝ беше отнет. Ден по-късно за пръв път в историята си програма "Хоризонт" спря излъчването си в цялата страна за повече от пет часа. Тези събития доведоха до няколко протеста, създаване на парламентарна комисия, а в крайна сметка и до уволнението на генералния директор на БНР Светослав Костов от страна на Съвета за електронни медии (СЕМ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG