Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заразените с коронавируса са над 100 000. ЕС отпуска още пари за разработване на ваксина


Защитните маски и облекло са дефицитни в целия ЕС
Защитните маски и облекло са дефицитни в целия ЕС

Допълнителни средства от бюджета на Европейския съюз ще бъдат отделени за разработване на ваксина, за диагностични тестове и за лечение на новия коронавирус. Това съобщи Европейската комисия в петък вечер. Освен вече отпуснатите 10 млн. евро през януари, допълнителни 37,5 млн. от програмата „Хоризонт 2020“ ще бъдат предоставени за научни изследвания.

Ще бъдат избрани 17 проекта, които ще бъдат финансирани. Освен на разработване на ваксини, лечение и за осигуряване на тестове, те са насочени към подобряване на готовността за реакция на епидемии.

В петък в Брюксел се проведе среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС, на която присъстваха и представители на ЕК, натоварени с координацията на общите усилия на 27-те да се справят със ситуацията. Те потвърдиха, че проверки на границите в рамките на Шенгенското пространство няма да бъдат въвеждани и свободното движение на гражданите няма да бъде ограничавано.

Министрите обсъдиха и недостига на предпазни маски и облекла, който излага на риск медицинския персонал. Няколко европейски държави, сред които Франция и Германия, забраниха износа на защитно облекло на фона на увеличаващото се търсене сред собствените им граждани.

Комисарите призоваха ограниченията да отпаднат и европейските страни да бъдат солидарни помежду си. „Подобна забрана е риск за общия ни подход към овладяване на кризата“, каза комисарят по управление на кризите Янез Ленарчич. Комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду призова за солидарност между 27-те на фона на увеличаващия се брой заразени с коронавируса.

Най-тежко засегнатата от заразата държава в ЕС Италия поиска помощ от останалите страни от блока за осигуряване на защитни облекла и маски. Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца каза, че трябва да се подобри координацията на европейско ниво, за да се подсигурят нужните материали.

Европейската комисия преди седмица обяви обществена поръчка за осигуряване на маски и защитни облекла от името на 20 страни членки на Съюза, но се очаква необходимо количество да бъде осигурено най-рано през април. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че европейските производители могат да посрещнат нарастващите нужди от защитни облекла, но само ако работят координирано.

Междувременно върховният комисар по човешките права на ООН Мишел Бачелет призова при налагането на карантина и изолирането на хора, стриктно да се спазват правата им. „Здравна криза като тази епидемия е проверка за устойчивостта на обществото ни. За да се борим по-ефективно с вируса, всички мерки за защита общественото здраве трябва да се взимат без никаква дискриминация и с подчертана прозрачност и информативност, така че хората да са мотивирани да участват“, каза тя.

До събота броят на заразените с новия коронавирус по света вече надхвърли 100 000 души. Новите случаи в Китай продължават да намаляват, докато броят им в други държави по света расте. Жертвите на COVID-19 са над 3400. Успешно излекуваните и изписани са над 57 000. Първи случаи регистрираха Египет, Перу, Словакия, Сърбия и Ватикана.

В България няма установен случай на коронавирус, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор Венцислав Мутафчийски в събота сутрин. В рамките на деня ще бъдат изследвани нови 20 проби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG