Връзки за достъпност

Извънредни новини

Когато епидемията пречи на диктатурата. Защо COVID-19 взима толкова жертви в Иран


Дезинфекция на джамия. Петъчните молитви бяха забранени с цел да се овладее разпространението на коронавируса в Иран
Дезинфекция на джамия. Петъчните молитви бяха забранени с цел да се овладее разпространението на коронавируса в Иран

В телевизионно обръщение заместник-министърът на здравеопазването на Иран Ирадж Харирчи уверява сънародниците си, че властите в Ислямската република няма да бъдат смутени от COVID-19.

Властите в Техеран говорят за заплахата от коронавируса като за пропагандна война на "враговете на Иран". Дори когато той вече е бил регистриран на територията на страната.

Харирчи звучи несломим, но изглежда болен по време на обръщението си. Кашля и изглежда има висока температура. На следващия ден той е тестван за коронавирус и пробата е положителна.

Да смяташ карантината за нещо архаично

В началото на разпространението на COVID-19 иранските лидери уверено твърдят, че страната няма да бъде засегната от болестта. Те определят карантината като „архаичен метод“ за справяне с подобни ситуации и посочват, че на Иран трябва да се гледа като на модел за реакция на кризата в световен мащаб.

Сега Иран е четвъртата най-засегната от коронавируса държава след Китай, Южна Корея и Италия по официални данни. Потвърденият брой на заразените надминава 6 500, смъртните случаи са близо 200. Неофициално се говори, че са починали много повече хора, което е прикривано от властите. Заради липсата на достатъчно тестове е трудно да се каже колко точно са заразените. Знае се, че сред тях са един от вицепрезидентите, десетки депутати и високопоставени държавни служители. Сред жертвите има депутат и съветници на върховния лидер. Има недостиг на предпазни облекла и маски, стотици лекари се разболяват.

За да спрат разпространението на заразата, властите временно освободиха 54 хил. затворници, защото затворите се превърнаха в огнища на заразата. Бяха спрени полетите към Европа. Отменени са петъчните молитви. Главният прокурор предупреди, че всеки, който се запасява с маски, е заплашен от смъртно наказание. Здравното министерство дори предложи 300 хил. служители на реда да бъдат изпратени да дезинфекцират домовете на хората.

Как стана така, че от „неуязвима“ за коронавируса страна, Иран се превърна в една от най-засегнатите в света?

Контакти с Китай, късно взети мерки

Китай е най-големият търговски партньор на Иран. Връзките между двете държави се увеличиха особено след като САЩ се изтеглиха от ядреното споразумение и наложиха санкции върху Ислямската република. Ирански бизнесмени често пътуват до Китай. Стотици китайски граждани работят в Иран и пътуват между двете държави. За да не нарушат връзките с търговския партньор, иранските власти не спряха полетите до и от Китай, след като в страната избухна епидемия от нов щам на коронавирус. Техеран даже дари милион защитни маски за лице на Пекин.

Първото съобщение за коронавирус в Иран е от 19 февруари, като заразяване с вируса е посочено като причина за смъртта на двама души в град Кум. Смята се, че едната жертва е ирански бизнесмен, пътувал до Ухан – китайския град, от където започна разпространението на COVID-19, а другата – лекар от Кум.

Градът е най-важният център на мюсюлманите шиити. Хиляди хора от Иран и други шиитски страни ходят на поклонение в Кум. Там има и семинарии, в които се обучават хора от няколко държави. Появяват се идеи градът да се сложи под карантина, но този вариант е отхвърлен като немислим - Кум е религиозният център на Иран. Оттам заразата за две седмици се разпространи във всички 31 провинции на страната. Регистрирани са случаи в други държави на хора, посетили Кум, заразени с CОVID-19.

В края на февруари се появиха съобщения за болни депутати и представители на правителството. Новоизбран член на парламента почина в началото на март. Смята се, че заразата е пренесена в Техеран от държавни служители, пътували до Кум. А причината да се разбере за заразените сред представителите на властта е, че те са тествани приоритетно, докато обикновените хора често изобщо не биват изследвани. В някои болници в малки населени места лекарите и медицинските сестри не са били предупредени да вземат мерки, преди броят на заразените и смъртните случаи да се увеличи драстично в началото на март.

Стигна се дотам, че нови случаи на коронавирус бяха внесени от Иран в Китай, където броят на излекуваните се увеличава, а новозаразените са с всеки изминал ден по-малко.

„Режимът поставя религиозния престиж и публичния си образ над обществената безопасност“, коментира д-р Амир Афками, лекар и историк в университета „Джордж Вашингтон“, който е проучвал как Иран е отговарял на епидемии в миналото. „Това е безпрецедентно дори в аналите на Ислямската република“, посочва той.

„Ню Йорк таймс“ публикува анализ на двама ирански експерти по здравен мениджмънт, които от години живеят в САЩ. Според тях Иран има една от най-добрите системи на здравеопазване в Близкия изток. „Можеше да бъдат спасени животи и мащабът на заразата можеше да не бъде токова голям, ако общественото здраве не беше подчинено на други политически цели“, пишат те.

Прикрива ли се мащабът на заразата

Подобна теза изразява изданието и в свой анализ. „Властите (в Техеран) изглеждат толкова притеснени за контрола над информацията за вируса, колкото и за контрола над разпространението му“, пише изданието, като се позовава на информация от телефонни и писмени интервюта със здравни работници от Иран.

Едно от подозренията на хората в Иран и на чуждестранните анализатори е, че властите в Иран са забавили първите съобщения за разпространението на коронавируса в страната, за да не предизвикат недоверие преди парламентарните избори на 21 февруари. Тогава върховният лидер аятолах Али Хаменей обвини „враговете на Иран“ в преувеличаване на заплахата от коронавируса с цел да накарат хората да не отидат до урните. Доверието в режима отслабна много след смазването на протестите през ноември и свалянето на украински пътнически самолет, при което загинаха над 300 цивилни.

Висока избирателна активност би помогнала на режима да възвърне легитимността си. На изборите обаче гласуваха по-малко хора отколкото на които и да било избори от ислямската революция през 1979 г.

Някои от интервюираните от „Ню Йорк таймс“ лекари и медицински сестри съобщават, че във всяка болница има изпратени униформени, които забраняват на медицинския персонал да разкрива каквато и да е информация за броя на пациентите и жертвите, както и за недостига на предпазни маски и облекла и липсата на тестове.

Изданието цитира съобщение на медицинска сестра, изпратено до близките ѝ, в което тя описва писмо, разпространено от силите за сигурност, в което се казва, че разкриването на информация за пациенти с коронавирус представлява „заплаха за националната сигурност“. „Такива нарушения ще бъдат разглеждани от дисциплинарни комисии“, цитира тя писмото.

Лаборант от Техеран пък съобщава, че персоналът на лабораториите е заплашен от арести, ако се разбере, че е предоставяна информация на медии. „Като превръщат това във въпрос на национална сигурност, те подлагат лекарите на още повече стрес и натиск и създават обстановка на хаос и страх“, казва той в телефонен разговор с „Ню Йорк Таймс“. Всички здравни работници са се съгласили да говорят с репортери на изданието само ако самоличността им не бъде разкривана.

Д-р Мосен Басири, лекар от ирански произход в Хюстън, разказва, че при разговор със свои колеги от Иран е разбрал, че агенти на силите за сигурност са принуждавали лекари да посочват в смъртните актове на починали пациенти с коронавирус да посочват други причини за смъртта и да не отбелязват, че починалите са били заразени. Целта по думите на лекарите от Иран е да се посочват по-малък брой починали.

Подобни опасения изразиха и поне двама ирански депутати през последните седмици. Голамали Иманабади каза пред ирански медии, че над 20 души от неговия избирателен район са починали, болниците са се напълнили и връщат пациенти. Той съобщи също, че знае за случаи, в които при починали пациенти с коронавирус се посочва друга причина за смъртта в смъртните актове.

„На базата на числата, свидетелствата и доказателствата, с които разполагам, броят на починалите и заразените е много по-висок от обявения“, каза той, наричайки официалната статистика „шега“. „Властите не разкриват цялата истина за ситуацията.“

Същите подозрения изрази Ахмад Фарахани, депутат от Кум, който написа в Туитър, че персоналът в две болници е принуден да фалшифицира смъртни актове, за да изглежда мащабът на епидемията по-малък.

Говорител на здравното министерство на Иран оспори тези обвинения и заяви, че разминаванията между местната статистика и официалните числа, подавани от държавата, се дължат на времето, което отнемат допълнителните тестове за потвърждаване на инфекцията. Съмненията на хората обаче остават.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG