Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шест са случаите на коронавирус у нас. "Пирогов" продължава да приема пациенти


Проф. Венцислав Мутафчийски
Проф. Венцислав Мутафчийски

Няма нови потвърдени случаи на коронавируса у нас след двата нови установени във вторник, каза ръководителят на Националния щаб за коронавируса и директор на ВМА проф. Венцислав Мутафчйски. Общият брой на потвърдените случаи в България остава шест.

Има 7 съмнителни проби, за които около обяд ще стане ясно дали са положителни или отрицателни. „46 човека са изследвани във ВМА, които са отрицателни, в Националния център са 121, в Стара Загора – 33, във Варна – 24“, посочи проф. Мутафчийски, цитиран от БНР.

Вечерта във вторник беше потвърдено за два нови случая в София. Става дума за семейство възрастни хора, които са били настанени в „Пирогов“. По думите на Мутафчийски състоянието на жената е критично и тя е на командно дишане. Това на мъжа е с тенденция към влошаване.

Двамата пациенти са изолирани в клиниката по вътрешни болести, която е в отделна сграда и е напълно изолирана от основната сграда на „Пирогов“. В същата сграда се намират и отделенията по неврология и кардиология. Тече процедура по преструктуриране, за да могат да се приемат пациенти с кардиологични и неврологични проблеми в основната сграда на болницата, посочи проф. Мутафчийски. Останалите отделения работят и приемат пациенти.

„49 лежащо болни, имали някакъв контакт с установените случаи, са изолирани във вътрешната клиника. 30 души персонал продължават да работят в отделението. Тяхното състояние се следи“, каза още той. Мутафчийски посочи, че се спазват строги хигиенни мерки и се дезинфекцират засилено всички помещения на болницата.

Първите случаи на заразени с COVID-19 пациенти у нас бяха потвърдени в неделя в Плевен и Габрово. Състоянието на пациентите е стабилно. Подобно на семейството от София, те не са пътували в чужбина и не е известно да са имали близък контакт с човек, който е напускал страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG