Връзки за достъпност

Извънредни новини

Харви Уайнстийн ще лежи в затвора 23 години за сексуално посегателство и изнасилване


Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн

Холивудският продуцент Харви Уайнстийн беше осъден на 23 години затвор за изнасилване и сексуално посегателство, съобщиха световните агенции.

Той беше признат за виновен в рамките на процес в Ню Йорк през февруари. Максималната присъда, която Уайнстийн можеше да получи по двете обвинения, бе 29 години затвор.

Уайнстийн, който по-рано отрече всички обвинения, беше признат за виновен за това, че през 2006 г. е извършил сексуално посегателство срещу бившата си асистентка Мими Хейли, както и в това, че през 2013 г. е изнасилил актрисата Джесика Ман.

Той бе оправдан по обвинения, свързани с други два случая, както по най-тежкото обвинение за „хищническо поведение“ спрямо Ман, което можеше да му донесе доживотна присъда.

67-годишният Уайнстийн се появи в сряда в съда в инвалидна количка. Адвокатите му настояха съдът да прояви снизходителност, тъй като дори минимална присъда от 5 години би била „доживотна“ за него.

Но прокурорите подчертаха, че той трябва да получи максималната възможна присъда заради дългогодишните сексуални посегателства над жени и „липсата на разкаяние“ от неговите действия.

В сряда Уайнстийн за пръв път се обърна към съда, след като отказа да бъде разпитван по време на делото. Той каза, че „дълбоко се разкайва“. Той обаче изрази тревога за това, че „хиляди мъже“ не получават справедлив процес в ерата на движението #MeToo и че ги обвиняват за неща, които „никой от нас не разбира“. „Разтревожен съм за тази страна“, каза още Уайнстийн. По време на процеса той твърдеше, че сексуалните му контакти с ищците са били по взаимно съгласие.

Разкритията срещу Уайнстийн дадоха начало на превърналото се в глобално движение #MeToo, започнало през октомври 2017 г. Продуцентът беше обвинен в посегателства на повече от 80 жени. Много от обвиненията така и не стигнаха до съдебна фаза. В момента той е обвиняем за сексуално посегателство и изнасилване и в Лос Анджелис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG