Връзки за достъпност

Извънредни новини

България разполага с 2063 легла за интензивно лечение и с 1463 машини за обдишване


Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ в България са 1463, а в извънболничната помощ - 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ разполагат с 289 броя респиратори в санитарните автомобили и с 53 в спешните кабинети. Такава информация получи Свободна Европа на свое запитване до правителствената информационна служба за броя на респираторните машини, с които разполага страната.

Темата за необходимостта от голям брой апаратура за обдишване на пациенти стана актуална след като различни информационни източници съобщиха, че в Италия, която е най-засегнатата от коронавирус страна в Европа, има недостиг на респиратори.

Преди два дни епидемиологът д-р Петър Марков, който е и преподавател в Оксфордския университет, предупреди с публичен статус в социалната мрежа Фейсбук, че на негови колеги в Ломбардия се налага да вземат тежки решения кой пациент да бъде поставен на командно дишане и кой не, заради разрастването на епидемията и недостиг на апаратура.

„От колеги лекари, работещи в реанимации в района на Бергамо и на юг в Ломбардия, разбираме, че в момента за всяко легло с апаратура за обдишване има няколко пациенти, които, ако не бъдат поставени на командно дишане, ще умрат. Лекарите трябва да взимат ужасни решения и да отказват на хора приемане в реанимация, защото няма къде да ги сложат. В Италия са решили да приоритизират хората според оставащите им години живот (!!!). Т.е. дават предимство на по-млади тежко болни пациенти за интензивна терапия. Това са непосилни и нечовешки трудни решения - да избираш кой ще живее и кой ще умре. Никога не бих искал да съм на мястото на тези колеги“, написа той.

До момента в България броят на потвърдените случаи на COVID -19 е едва седем. Една от пациентките, която постъпи в тежко състояние в „Пирогов“ почина. Съпругът й, който също е носител на вируса, е включен на командно дишане в същата болница.

Преди ден зам.-министърът на здравеопазването и председател на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева съобщи, цитирана от Медиапул, че се обмисля покупка на допълнителна апаратура за болниците у нас, с която да се подпомогне евентуален по-голям брой пациенти, нуждаещи се от обдишване.

От правителствената информационна служба уточниха пред Свободна Европа, че са поръчани 200 респиратора.

Отделенията, които се занимават с реанимация, интензивни грижи и инфекциозни дейности, имат апарати за обдишване. Няма установени липси и допълнителната покупка ще е на резервни количества в случай на необходимост, добави още Начева.

Какво показват числата?

Според данни, предоставени от правителствената информационна служба, в отговор на официално запитване на Свободна Европа, в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2 063 са за интензивно лечение.

Според сметката на правителството по отношение на осигуреността с интензивни легла в България тя е 29.5 на всеки 100 000 души.

В страната има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Общият брой на респираторите в лечебни заведения за болнична помощ у нас е 1463. Не е ясно обаче как са разположени в различните отделения в страната. Свободна Европа изпрати такъв въпрос, но не получи отговор.

В справката, която правителството предостави, се отбелязва, че осигуреността на болнични легла в страната е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000. Данните, които се сравняват обаче са за различен времеви период. Числата за Евросъюза са валидни към 2017 година, а тези за България - към декември 2018.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG