Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осем нови пациенти с COVID-19, включително и във Варна. Общо потвърдените случаи стават 51


Осем нови случая на инфектирани с COVID-19 има в България. Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Така общо инфектираните в България стават 51, от които двама са починалите.

Сред новите случаи е и пациент във Варна, който е заминал за Бергамо, след което е пътувал за Барселона. После се е върнал до София отново със самолет, и със сухоземен транспорт е пътувал до Варна. След като се е прибрал, веднага се е явил в болница, обясни Мутафчийски.

Посочено беше, че заради този пациент държавата ще ангажира голям ресурс, за да установи всички, които са били в контакт с него.

Във ВМА има настанени 10 пациенти, в белодробната болница - 5, в Пирогов- 1, в Александровска болница - 1, в Плевен - 4, в Габрово - 2 и един във Варна. Всички пациенти в болница са в стабилно състояние. Другите са с много леки симптоми и са по домовете си.

Сред заразените до момента у нас са хора, които са били в Дания, Холандия, Австрия, Франция, Испания и Италия. С увеличаващия се брой българи, върнали се от страни с висок рисков фактор в Европа, се увеличава и броят на хората под задължителна домашна карантина.

Очаква се в близките дни да бъде разширен списъка със страните, от които се налага пристигналите да бъдат поставени под домашна карантина. Гранична полиция ще засилва мерките и ограниченията за влизащите в страната стават все по-сериозни според Мутафчийски.

В неделя правителството обяви още мерки срещу коронавируса, включително и спирането на полетите от Италия и Испания в 24 часа във вторник. Иначе българските граници засега остават отворени, но обстановката за пътуване в Европа се усложнява.

В събота 10 души са тествали позитивни за COVID-19 в събота. Двама от установените пациенти са роднини на вече потвърдени случаи. Друга част от заразените са пътували в Дания и Белгия или на ски.

На 14 март в "Пирогов" почина 74-годишният пациент, при който беше потвърден COVID-19, съобщи Министерството на здравеопазването. Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8-ми март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми.

Той е втората жертва на коронавируса у нас, след като на 11 март почина съпругата му. Тя постъпи в "Пирогов" с тежка двустранна пневмония. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG