Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои съседни държави затвориха границите си? Как да се прибера?


Конвой от български автомобили, преминаващи през Сърбия, предвождан от сръбски граничен патрул

През последното денонощие редица балкански държави затвориха частично или изцяло сухопътните си граници, което доведе до затруднения за българите, които пътуват с автомобили от Западна Европа.

Българската граница (сухопътна и въздушна) остава отворена като български граждани, прибиращи се от Италия, Испания, Китай, Южна Корея и Иран, трябва да спазват задължителна 14-дневна домашна карантина. Очаква се до края на деня списъкът на тези страни да се увеличи и да включва Германия, Австрия, Франция и други държави.

При пристигането си в страната те попълват анкетна карта, в която дават данни за своя адрес, личен лекар, измерва се тяхната температура. Нарушаването на задължителната карантина е наказуемо с до 5 години затвор и глоба до 50 000 лева.

Свободна Европа събра информация за въведените ограничения от различни европейски страни. Въпреки че се стремим да я обновяваме постоянно, това не винаги е възможно. Външно министерство публикува най-актуалната информация на своя сайт и призовава българските граждани в чужбина да следят и ситуационния център тук.

Какъв е най-сигурният начин да стигна до България?

За момента това остава със самолет. Външно министерство потвърждава, че "нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват" по света. Правилата за задължителна карантина, описани по-горе, важат за всички, връщащи се от определените за рискови държави. Това за момента са 5 държави – Италия, Испания, Иран, Южна Корея и Китай.

Какво да правя, ако съм с кола?

Ако пътувате от Западна Европа от Министерството на външните работи препоръчват да се насочите по маршрута Унгария – Румъния – България.

При влизане в Унгария от Словения, Хърватска и Австрия можете да очаквате дълги опашки заради проверка на телесната температура и провеждане на интервю. Някои от въпросите, които властите са задали на българи по границата, са къде са били последните 2 седмици и дали са били в Италия.

Хърватия разрешава транзитно преминаване през страната за период не по-дълъг от 24 часа.

Румъния затвори временно някои от по-малките си контролно-пропусквателни пунктове, но преминаването през другите за автомобили и автобуси остава безпроблемно.

С България затворени са ГКПП Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово. С Унгария Румъния е затоврила ГКПП Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.

Пътуващи българи съобщават, че са преминали бързо и безпроблемно унгарско-румънската граница и румънско-българската в нощта на 14-ти срещу 15-ти март. На влизане в България при Видин колите са били пръскани с дезинфекциращ спрей.

Проблеми по сръбската граница

През съботната нощ пътуващи съобщиха за сериозни проблеми на сръбско-унгарската граница. По разкази на пътуващи български граждани те са били отпращани без информация, откъде могат да преминат. Други са преминали под конвой от 20 автомобила, пътуващи към България, спонтанно организиран от сръбските гранични власти.

В неделя Сърбия официално затвори всички свои граници за чуждестранни граждани с изключение на поканените от държавата китайци. Това важи и за преминаването транзит.

Какви ограничения са въвели другите страни съседки на България?

Албания затвори изцяло границите си за чуждестранни граждани.

Босна и Херцеговина забранява влизането на територията на страната на чужди граждани, които са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19 държави – Италия, Китай, Южна Корея и Иран.

Северна Македония затвори всички сухоземни ГКПП-та с изключение на ГКПП Гюешево с България (Деве баир). Затворени са граничните пунктове, съпределни на българските ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Златарево", съобщи МВР.

Северна македония не допуска чужди граждани, идващи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция, Германия и Испания. Летището в Охрид е затворено.

Остават отворени и ГКПП Блаце с Косово, Кафасан с Албания, Табановци със Сърбия и Гевгелия с Гърция.​

Косово наложи забрана за влизане на пътуващи от Германия, Италия, Франция и Швейцария, като всички пристигащи полети са отменени.

Турция затвори границите си за пътници, които са били през последните 14 дни в 9 европейски държави. Това са Германия, Испания, Франция, Австрия, Норвегия, Дания, Швеция, Белгия и Холандия. Също пътуването от Турция за тези държави временно е прекратено.

Турските гранични власти на Капъкуле са сложили термокамери и мерят температурата на всеки, който влезе на тяхна територия. При автомобилите и автобусите това засега не води до сериозни опашки, съобщават български медии.

Гърция засега не е въвела ограничения при влизане за български граждани. МВнР съобщава, че няма ограничения на ГКПП Промахон и ГКПП Маказа.

Свободна Европа напомня, че ситуацията по Европейските граници е динамична и информацията се променя постоянно.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG