Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа заговори за рецесия. Авиокомпаниите завлякоха борсите надолу


Самолети на "Луфтханза" приземени на летището във Франкфурт
Самолети на "Луфтханза" приземени на летището във Франкфурт

Цените на акциите на азиатските пазари паднаха във вторник след един от най-големите еднодневни сривове в историята на Уолстрийт, предизвикан от влошаване на настроенията на инвеститорите заради заглавията за икономическия ефект от епидемията от коронавируса.

Финансовият индекс на Уолстрийт S&P500.SPX се понижи с 12%, което е най-големият спад от „Черния понеделник“ преди три десетилетия. Антикризисните мерки, предприети от Федералния резерв на САЩ (Фед) за понижаване на лихвените проценти, само увеличиха усещането за паника на инвеститорите, съобщи Ройтерс. В неделя Фед понижи основната лихва с 1% до 0,00%-0,25% и поднови програмата за изкупуване на облигации, известна като “количествени улеснения”.

Тук може да следите как се развива ситуацията с коронавируса в България в дати и числа.

В понеделник европейските пазари се сринаха към най-ниски нива от 2012 г. насам заради икономическите ограничения, наложени в повечето страни от ЕС. Европейската комисия съобщи, че очаква корекция надолу на прогнозите за 1,5% ръст на европейската икономика до или под нулата, а икономическият еврокомисар Тиери Бретон беше цитиран да казва, че рецесията ще е между 2 и 2,5% тази година.

Преди отварянето на европейските борси във вторник най-големите губещи от понеделнишката търговия се оказаха тържищата във Франкфурт и Париж, като индексът DAX 30 се понижи с 8,3%, а CAC 40 - с 9,65%. Испанският фондов индекс Ibex-35 се сви с над 10%, а италианският MIB - с 9,35%. Британският индекс FTSE100 се понижи с над 7%.

Най-агресивни бяха разпродажбите на акциите на авиопревозвачите и на туроператорите, тъй като вирусната пандемия спря глобалните пътувания.

Индексът, включващ компании за отдих и пътувания, SXTP се понижи с близо 15%. Цената на акциите на британския туроператор TUI спадна с 34,7%, след като компанията обяви, че спира повечето от операциите си. Спад с 23% отбелязаха акциите на собственика на British Airways - IAG, след като и тя обяви драстично съкращаване на капацитета си през април и май със 75 на сто. Акциите на EasyJet поевтиняха с 16,5%, а на Air France - KLM - с 16,6%, след като и тя обяви свиване на полетния си капацитет с 90 на сто.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG