Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички болни с COVID-19 над 60 години ще се лекуват само в болници


Държавата гарантира хоспитализация на всички възрастни болни, независимо от тежестта на протичане на заболяването
Държавата гарантира хоспитализация на всички възрастни болни, независимо от тежестта на протичане на заболяването

Всички пациенти около и над 60-годишна възраст с доказан COVID-19 ще се лекуват в болнични заведения. Това става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев, подписана във вторник. До днес заразените от коронавирус в страната са 81, а двама са починалите. Тук може да следите развитието на ситуацията с COVID-19 в дати и факти.

На болнично лечение, независимо от тежестта на протичане на заболяването, право ще имат и хора с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, както и тези, които не могат да се изолират при домашни условия. В здравните стационари ще бъдат настанявани и всички тежки случаи, съобщи здравното министерство.

При домашни условия ще бъдат изолирани и лекувани пациентите с коронавирус, които нямат сиптоми или имат температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и /или диария. Домашен режим ще се предписва на болни без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.

14-дневната карантина ще е задължителна за всички, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Обединеното кралство, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. На карантина се поставят и членовете на семействата им. По-рано България забрани на граждани на тези страни да влизат на територията.

Шофьорите на ТИР, които се връщат от чужбина трябва да останат изолирани две седмици, а чуждите шофьори от рисковите държави - да напуснат незабавно България след разтоварването на товарите си.

Близките контакти на заболелите също се изолират за 14 дни след последния контакт с болния.

Всички поставени под карантина са отговорност на своя личен лекар, а ако нямат такъв - на регионалната здравна инспекция по местоживеене.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG