Връзки за достъпност

Извънредни новини

България няма да допуска граждани на Италия, Германия, Великобритания и още 13 рискови държави


Проверки за температурата по някои гранични пунктове вече се извършват
Проверки за температурата по някои гранични пунктове вече се извършват

От 00:00 часа на 18 март, сряда, България забранява влизането на граждани от рискови държави. Това са Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Мярката е заради разпространението на коронавируса. В България потвърдените случаи до момента са 62. Само в понеделник бяха установени още десет човека с COVID-19.

Изключение ще бъде правено за гражданите на посочените държави, които имат постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

Тук може да следите как се развива ситуацията с коронавируса в България в дати и числа.​

Здравното министерство също разкрива временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден – Ексохи.

По-рано в понеделник Европейският съюз предложи затваряне на границите си за 30 дни в опит да ограничи разпространението на коронавируса COVID-19. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви това след конферентен разговор с лидерите на най-големите европейски икономики Г-7.

Предложената забрана е за влизане на неевропейски граждани с изключение на работници, които работят в съседни на ЕС държави, на медицински лица и учени, които работят по справяне със заразата. Мярката няма да се простира върху британски и швейцарски граждани. Европейците, които са по света, ще могат се завърнат у дома, поясни Фон дер Лайен.

Във вторник предложението трябва да бъде обсъдено на извънредна среща на върха на ЕС, която ще се проведе по телефона, по-малко от седмица след първата подобна среща.

Развитието на COVID-19 в България може да следите тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG