Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Само на добра дума не става". Правителството забранява екскурзиите в страната и в чужбина


Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова

Вътрешният и външен туризъм се ограничава до 13 април, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова във вторник. Мярката засяга всички екскурзии в и извън България, както и организираните почивки на чужди граждани в страната.

Заповедта на министъра прекратява всички дейности по Закона за туризма, “за да няма объркване”.

”Очевидно само на добра дума не става. Много е безотговорно това”, заяви Ангелкова.

Мярката е заради пандемията от коронавирус. До вторник в България са заразени 67 души, двама са починалите. Тук може да следите развитието на ситуацията с COVID-19 в дати и факти.

По данни на туроператорите в чужбина в момента има поне 483-ма българи, в организирани групи в Турция, Гърция, Танзания, Аржентина, Нова Зеландия, Германия и Египет. Всички те са заминали, след като бяха въведени ограничителните мерки заради коронавирусната епидемия.

”Въпреки призивите, които отправяме всеки ден, не забелязваме намаляване на неотложните пътувания”, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

От сряда сутрин България забранява на граждани на 13 рискови страни да влизат на територията.

Захариева призова още да не се пътува без неотложна работа или здравословен проблем, а всички българи, живеещи в чужбина, да си останат на място и да не се прибират в родината. Заради многобройните ограничения, въведени в ЕС, придвижването е трудно и все повече летища прекратяват работа, добави тя.

Захариева настоя “сами да се ограничаваме и да бъдем отговорни”.

Вицепремиерът съобщи, че в 21 ч във вторник Австрия ще осигури коридор за изтеглянето на изток на струпаните на австрийско-унгарската граница коли, камиони и автобуси. Те ще бъдат прибрани до България през Румъния, която също е дала разрешение за преминаването на колоната.

“Коридорът ще бъде отворен еднократно и ще бъде затворен след изтеглянето на колоната”, каза Захариева.

Външният министър съобщи, че се правят усилия да бъдат прибрани българи, които са на екскурзия в Мароко. По-рано през деня Австрия прибра 290 европейци от северноафриканската държава с чартър, платен от европейския бюджет. Българите ще имат възможност да се качат на втория полет на “Турските авиолинии”, който се очаква в Рабат във вторник вечер.

Транспортният министър Росен Желязков увери, че въздушното пространство над България няма да бъде затворено, “тъй като имаме много българи, които предстои да се завърнат”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG